Hoppa till huvudinnehåll

Livligt i Ingå gästhamn – nya infopunkten fortsätter i nästa sommar

Båtar står förtöjda i en småbåtshamn. I förgrunden syns en buske med gula blommor.
Gästhamnen i Ingå finns intill småbåtshamnen i kyrkbyn. Båtar står förtöjda i en småbåtshamn. I förgrunden syns en buske med gula blommor. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,småbåtshamnar,ingå gästhamn

Det har fungerat bra med kombinerat hamnkontor och bibliotek i Ingå i sommar. Många har hittat både till den nya servicedisken och till gästhamnen överlag.

Ingå kommun höll i år igen i trådarna för gästhamnen, som i fjol sköttes av en företagare. Nytt för i år är att hamnkontoret placerades i biblioteket där turistinformationen också finns.

En båt står förtöjd i en gästhamn. I förgrunden syns en grön skylt där det står "guest".
Övernattningsdygnen i gästhamnen har varit ungefär 400 i sommar. En båt står förtöjd i en gästhamn. I förgrunden syns en grön skylt där det står "guest". Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,gästhamn,ingå gästhamn

Förändringen visade sig vara lyckad, säger informatören Benjamin Lundin.

- Vi har också testat ett koncept att ha öppet från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Det har varit uppskattat, säger Lundin som tror att det blir en fortsättning också i nästa år.

Han konstaterar att det är onödigt att hålla stängt under de månader som kommunen lever upp som mest.

Personalen bokar båtplatser och tar emot böcker

Sonja Petrell-Auvinen har den här sommaren fått agera bibliotekarie och hamnkapten på samma gång.

Hon har basat för sommarjobbarna som skött ruljansen i kontoret på vardagar från klockan 14 och på veckosluten.

På morgonen har bibliotekspersonalen skött hamnavgifter, tagit betalt och bokat platser vid sidan om sina normala arbetsuppgifter.

- Det har varit ganska rörigt med väldigt många olika saker att göra, säger Petrell-Auvinen.

Sonja Petrell-Auvinen och Benjamin Lundin sitter vid ett bord ute. I bakgrunden syns en infotavla och en segelbåt.
Sonja Petrell-Auvinen och Benjamin Lundin tycker gästhamnssäsongen har varit bra i år. Sonja Petrell-Auvinen och Benjamin Lundin sitter vid ett bord ute. I bakgrunden syns en infotavla och en segelbåt. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,Sonja Petrell-Auvinen

De flesta gäster har hittat bra fram till servicedisken i biblioteket.

Helsingforsare och utlänningar övernattar i Ingå

Det har varit mycket folk i gästhamnen, säger Petrell-Auvinen. Totalt handlar det om 400 övernattningsdygn i hamnen, som består av ett tjugotal platser.

- Många kommer från Helsingforstrakten och Esbo men vi har också haft utlänningar: tyskar, svenskar, danskar och några fransmän.

Båtar står förtöjda i en småbåtshamn. I bakgrunden skymtar en stor röd byggnad med en skylt där det står Strand.
Många båtgäster skulle vilja bada bastu i gästhamnen. I dag finns det bara en bastu i ett privat gym i köpcentret Strand. Båtar står förtöjda i en småbåtshamn. I bakgrunden skymtar en stor röd byggnad med en skylt där det står Strand. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,strand i ingå

Gästhamnen fortsätter hålla öppet och det är möjligt att övernatta i hamnen även i höst. Hamnkontoret håller öppet till klockan 20 fram till den 15 augusti och efter det förkortas öppettiderna.

Bättre skyltning och kanske bastu i nästa år

Redan nu funderar Benjamin Lundin på förbättringar inför nästa säsong. Då ska skyltningen i hamnen förbättras.

Två bord med bänkar står ute vid en pir. I bild synd två båtar och en rätt stor informationstavla för turister.
Det finns flera informationspunkter i hamnen men skyltningen till lokala sevärdheter ska bli bättre i nästa år. Två bord med bänkar står ute vid en pir. I bild synd två båtar och en rätt stor informationstavla för turister. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,ingå gästhamn

Båtturisterna önskar också en bastu i hamnen, säger Petrell-Auvinen. Lundin konstaterar att det redan finns en bastu i området, i köpcentret Strand i samband med ett privat gym.

- Lokalerna och verksamheten finns så det skulle bara vara att komma överens med dem om en deal.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland