Hoppa till huvudinnehåll

Pitkämäki aldrig varit nöjdare femma – framtiden oviss för veteranen

Tero Pitkämäki gjorde vad han kunde men det blev ingen VM-medalj. I finalen kastade han sitt näst bästa resultat i sommar och placerade sig femma. Johannes Vetter tog hem guldet.

Pitkämäki hade inför VM tonat ner förväntningarna, men efter styrkebeskedet i kvalet fanns det förhoppningar om att han skulle kunna kämpa om en medalj.

Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören gjorde också en bra final men det räckte inte hela vägen i ett oerhört högklassigt startfält.

Pitkämäki kastade 86,94 i den tredje omgången och det blev hans längsta kast i tävlingen. Enda gången han kastat bättre (88,27) i sommar var i lag-EM under midsommarhelgen.

– Jag har aldrig varit nöjdare med en femte plats. Utgångsläget inför tävlingarna var svårt, men jag lyckades bra redan i kvalet och fick som tur också en riktigt bra prestation i finalen, säger Pitkämäki.

Benen stumnade bort

Pitkämäkis övriga godkända kast i finalen mätte 83,49 och 79,69. Han lät bli att mäta de två sista som inte bar någonvart.

– Jag visste att jag har maximalt fyra kast på att få till ett resultat, att jag knappast klarar av sex kast med tillräcklig effekt, konstaterar 34-åringen.

– Bakgrunden till det är att jag varit sjuk och haft trötta ben. De har stumnat bort tidigt och så hände också i dag. Egentligen tröttnade de redan i slutet av uppvärmningen, så det var ett under att jag kunde gräva fram ett såhär bra resultat.

Tero Pitkämäki, VM 2017.
Tero Pitkämäki, VM 2017. Bild: Lehtikuva Tero Pitkämäki

Tappade du tron på medalj när flera konkurrenter kastade över 88 meter redan i ett tidigt skede?

– Nä, jag bestämde mig på förhand att jag koncentrerar mig på mina egna prestationer. Jag visste att det garanterat kommer jättekast och jag lät det inte störa mig.

– Om benen varit helt i toppslag och förberedelserna gått perfekt, hade jag själv kunnat vara med och kämpat där uppe. Men det här var maxprestation i det här läget, det finns inget jag kunde ha gjort annorlunda.

Harmar det då mera att förberedelserna inte lyckades som önskat, att du hamnade in i den där svackan?

– Nåja, inte vet jag om det harmar… I den här åldern är man jättenöjd om man hålls frisk en sommar, nu blev jag tyvärr sjuk lite olämpligt. Det verkade dra ner på prestationsförmågan ganska mycket, jag skulle också behövt ha lite tur.

Inte bestämt sig ännu

Världsettan Johannes Vetter från Tyskland tog sin första mästerskapsmedalj i karriären då han vann på 89,89 från den första omgången.

De två övriga medaljer gick till Tjeckien då Jakub Vadlejch slutade tvåa och överraskningsnamnet Petr Frydrych trea. Båda kastade personligt rekord i finalen. Vadlejch 89,73 och Frydrych 88,32.

Den regerande OS-mästaren Thomas Röhler slutade fyra med 88,26 – ett resultat som i alla stortävlingar tidigare räckt upp på prispallen.

Johannes Vetter.
VM-guldet till Johannes Vetter. Johannes Vetter. Bild: Franck Robichon / EPA / All Over Press Johannes Vetter

– Standarden var precis så hård som väntat. Den här nya generationen är nog tuff, det är få som misslyckas. Vi har duktiga unga pojkar på väg upp.

– Jag var nu den klart äldsta i finalen, sex år äldre än den nästäldsta, lite som från en annan generation av idrottare. Men om jag hålls frisk och allting går på räls, så finns det en liten chans att slå sig in i kampen igen.

Har du redan bestämt dig om karriären fortsätter?

– Nej, jag kör den här säsongen till slut, tar lite semester och funderar sen. Jag har tänkt att det är onödigt att göra alltför förhastade eller långsiktiga beslut. Vi får se vad framtiden för med sig.

Resultat:

1. Johannes Vetter GER 89,89
2. Jakub Vadlejch CZE 89,73 PB
3. Petr Frydrych CZE 88,32 PB
4. Thomas Röhler GER 88,26
5. Tero Pitkämäki FIN 86,94
6. Ioannis Kiriazis GRE 84,52
7. Keshorn Walcott TTO 84,48
8. Andreas Hofmann 83,98

 • Fem skridskoåkare till EM

  Poutala och Koskela är Finlands största medaljkandidater.

  Mika Poutala och Pekka Koskela är de största finländska medaljkandidaterna då EM i hastighetsåkning på skridskor avgörs i Ryssland i början av januari.

 • Oriola byter VD efter vinstvarning

  Problemen med medicinleveranserna kostade över tio miljoner.

  Läkemedelspartihandeln Oriola byter VD med omedelbar verkan efter att notan på medicinernas leveransproblem har stigit till 10-11 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Fem skridskoåkare till EM

  Poutala och Koskela är Finlands största medaljkandidater.

  Mika Poutala och Pekka Koskela är de största finländska medaljkandidaterna då EM i hastighetsåkning på skridskor avgörs i Ryssland i början av januari.

 • Unga skidåkare från Västnyland siktar på FM och landslaget

  Robin Dahlström och Cedrik Sandell i NÅID:s utmanargrupp.

  Österby Sportklubbs Robin Dahlström och Cedrik Sandell har siktet inställt på landslaget och FM-tävlingar. Båda hör till utmanargruppen inom Nylands och Åbolands idrottsdisrikt (NÅID), och deltog nyligen i ett snöläger i Muonio.

 • Eriksson flyttar till Sverige: ”Känns som rätt steg”

  Har skrivit på för ett år med Jönköpings Södra.

  Målvakten Carljohan Eriksson kommer att spela för den svenska klubben Jönköpings Södra nästa säsong. Klubben föll ur Allsvenskan i höstas och spelar nästa säsong i Superettan.

 • Lahti stannar i VPS – förlängde med två år

  "Har ett stort ansvar som en av de ledande spelarna i laget"

  Mittbacken Timi Lahti kommer att fortsätta spela ligafotboll i VPS. Lahti som missade stora delar av hösten på grund av skada har skrivit på för ytterligare två säsonger.

 • Forbes: Michael Jordan haft största inkomsterna inom sportvärlden

  Basket, golf och F1 – satsa på dem om du vill bli rik.

  När tidningen Forbes rankar idrottsvärldens genom tiderna bäst förtjänande idrottare hittas tippade namn i toppen. Michael Jordan, Tiger Woods och Arnold Palmer är bekanta för åtminstone vänner av basket och golf.

 • Anu Nieminen blir chefstränare för Finlands badmintonlandslag

  "Jag tycker att tränaren har ett väldigt stort ansvar".

  Från och med den 1.1.2018 är det före detta badmintonproffset Anu Nieminen chefstränare för Finlands badmintonlandslag. – Tanken om att bli tränare efter spelarkarriären fanns redan innan jag slutade.

 • Griezmann kritiseras för "blackface" -utklädnad

  SoMe-kritik mot den franska fotbollsstjärnan.

  Atlético Madrids franske fotbollsstjärna Antoine Griezmann har hamnat i blåsväder efter att på sociala medier ha poserat, med hela kroppen svartmålad, utklädd till en basketspelare i samband med en fest.

 • Målskytten Haula noteras för poäng för sjätte matchen i rad

  Erik Haula är Finlands näst bästa målskytt i NHL.

  Vem hade trott att Erik Haula nästan halvvägs in i NHL-säsongen skulle vara den näst bästa finländska målskytten? Eller att Haulas poängsnitt skulle vara högre än Mikael Granlunds, Mikko Koivus och Sebastian Ahos?

 • Frankrike är världsmästare i handboll

  Besegrade regerande mästaren Norge i finalen.

  Frankrike är tvivelsutan världens bästa handbollsnation. Och lika klart är att Norge är näst bäst. Frankrike besegrade Norge i söndagens VM-final för damer och vann sitt andra VM-guld genom tiderna.

 • Granlunds sjunde mål klen tröst i ful hemmaförlust

  Granlund den yngre satte in sin egen retur.

  Markus Granlund gjorde Vancouver Canucks enda mål när laget på hemmais förlorade med hela 1–6 mot Calgary Flames. Det var Granlunds sjunde fullträff för säsongen.