Hoppa till huvudinnehåll

Smulter siktar på EM-guld på hemmaplan: "Styrkan för att vara med kring världsrekordet finns"

Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad.
Fredrik Smulter siktar på seger. Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Fredrik Smulter,Kristinestad,Österbotten,styrkelyft

På söndagseftermiddagen står EM-guldet i klassisk bänkpress på spel i finska Övertorneå. I herrarnas viktklass +120 kg förutspås segerstriden gå mellan Fredrik Smulter och Christian Wackernell. Det är hugget som stucket, analyserade Smulter.

När Yle Sporten får tag på Smulter sitter han i bilen på väg norrut tillsammans med familjen och en vän.

– Förväntningarna är att jag ska försöka vinna. Jag har ändå vunnit allt och det mesta. Jag går inte in för något annat än att vinna men visst blir det tufft.

Smulter lyfter fram österrikaren Christian Wackernell som sin främsta utmanare och nämner också Ove Lehto som om ett par veckor fyller 45 år.

– Den där österrikaren som jag aldrig minns namnet på är väldigt bra, lika bra som jag. Det är hugget som stucket. Så har vi ju Ove Lehto från Åland som är rutinerad och bra. Det är upplagt för en bra tävling i toppen. Jag satsar inte på något annat än att vinna.

Världsrekordet i fara

Världsrekordet innehas av Ilyes Boughalem från Algeriet och är 283 kg. För att vinna kan ett nytt världsrekord krävas.

– För seger krävs någonting i närheten av världsrekordet. Plus/minus 5 kg.

– Mitt nationsrekord är 282 kg. Jag anser att jag styrkemässigt ska vara i min bästa form så jag borde ha bra chans att vara där kring världsrekordet.

Smulter understryker att träning inte är samma sak som tävling.

– Jag har tävlat betydligt mindre än tidigare. På träning har jag inte alltid lyft enligt tävlingsreglerna som jag ofta gjorde tidigare. Styrkan för att vara med kring världsrekordet finns absolut. Jag kan inte lova att jag får till det tekniskt sett men styrkan är god.

Smulter tävlar på söndag klockan 14.30.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport