Hoppa till huvudinnehåll

Sportchef sågar tränaretablissemanget efter rekryteringsprocess – "Körde på rätt tufft med frågor"

Moraspelare firar ett mål.
Nästa säsong är Mora tillbaka i SHL. Moraspelare firar ett mål. Bild: Christer Thorell/IBL/IBL Mora IK

SHL-klubben Moras sportchef Peter Hermodsson menar att de rutinerade hockeytränarna saknar visioner. Bilden av de här tränarna verkar mest vara något som byggts upp i medierna, sade han till Expressen.

I våras tog den svenska ishockeyklubben Mora steget upp i den högsta ligan SHL. Efter tre och en halv säsong i Mora valde den 32-årige succétränaren Jeremy Colliton att inte följa med utan återvända hem till Nordamerika och AHL-klubben Rockford IceHogs.

Hermodsson säger att Mora hade möjlighet att ersätta Colliton med ett etablerat tränarnamn. För Mora var det dock aldrig aktuellt att likt många andra klubbar fokusera på cv:t.

– Man vill skapa någon slags trygghet genom att gå på välbekanta personer. Men jag har intervjuat många av de här etablerade namnen. Jag blev inte imponerad. Snarare förvånad, sade sportchefen till Expressen.

Tuff intervju

Moras angreppssätt var att låta kandidaterna presentera sin filosofi.

– Jag använde mig av samma upplägg som i näringslivet. Körde på rätt tufft med frågor. Som: Hur vill du bygga ditt lag? Vad vill du ha för kultur? Vad står du för sorts ledarskap? Hur ska vi träna? Hur ska vi uppfattas?

Hermodsson var föga imponerad av visionerna.

– Det var få. Däremot mycket mummel. De verkar helst vilja helst spela golf på sommaren och ha det bra – medan några andra gör jobbet åt dem.

– Det var jävligt trötta människor, tycker jag. Bilden av de här tränarna verkar mest vara något som byggts upp i medierna.

Orutinerad SHL-tränare

Ersättare och färsk SHL-tränare blir 38-årige Mattias Karlin som på elitnivå endast har en allsvensk säsong i Västervik i bagaget.

– Det krävs ett helt annat ledarskap i dag än förr. Du måste få spelarna att respektera dig och ställa upp på dina idéer. Du måste se alla individer.

– Du måste helt enkelt anamma det nya samhället.