Hoppa till huvudinnehåll

Syrgasen tog slut – över 60 barn dog på sjukhus i Indien

Anhöriga till patienter på sjukhus i Indien.
Anhöriga till patienter på sjukhus i Indien. Anhöriga till patienter på sjukhus i Indien. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,sjukhus,Syrgas,Syrgasbrist

Minst 64 barn har dött under de senaste sex dagarna på ett statligt sjukhus i norra Indien på grund av att syrgasen tog slut.

Myndigheterna utreder nu varför syrgasen tog slut, och förnekar att de skulle ha haft andel i det som skett.

Sjukhuset Baba Raghav Das är beläget i det fattiga distriktet Gorakhpur i delstaten Uttar Pradesh

Enligt indiska medier dog 30 barn under torsdagen och fredagen på barnavdelningen trots att reservanordningar hade tagits i bruk. Enligt vissa uppgifter hade sjukhuset inte betalat räkningarna för syrgasen.

Hälsominister Sidharth Nath Singh förnekar att dödsfallen kan kopplas till dispyten om obetalda syrgasräkningar.

Enligt myndigheterna kan en del av patienterna kan ha dött av "naturliga" orsaker eftersom många av dem är "allvarligt" sjuka.

"Ett helvete"

Tidningen The Hindustan Times beskriver kaotiska scener och panik på sjukhuset då syrgastillförseln upphörde. Enligt tidningen bröt det ut "ett helvete" då flera patienter började kollapsa på grund av att de inte fick syrgas.

Föräldrar och personal försökte hjälpa till så gott de kunde, och alla reservsystem och manuella metoder togs i bruk

Den indiske fredspristagaren Kailash Satyarthi, som kämpar för barnens rättigheter, betecknar på Twitter dödsfallen som en massaker.

- Det här är inte en tragedi. Det är en massaker.

Regionen där sjukhuset är beläget är en av de fattigaste i Indien, och hundratals barn dör årligen i hjärnhinneinflammation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes