Hoppa till huvudinnehåll

Trump hotar Venezuela med militära åtgärder - "Människor lider och dör"

Donald Trump
Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva USA,Donald Trump

USA:s president Donald Trump utesluter inte militära åtgärder i Venezuela på grund av den politiska krisen i landet.

Trump kommenterade situationen i Sydamerika på fredagen och sade att USA har många alternativ vad gäller Venezuela. Ett av de alternativen är att ingripa militärt i landet om det behövs.

- Människor lider och dör, sade Trump.

Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon har man ändå inte fått någon order från presidenten, och man förbereder sig inte för en invasion i landet.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino kallade Trumps hot för en galen handling.

I en intervju för statlig tv sade landets kommunikationsminister Ernesto Villegas att uttalandet var ett "makalöst hot mot nationell suveränitet".

Samtidigt uppgav Vita huset att Venezuelas president Nicolás Maduro ringt för att prata med president Trump.

Men samtalet ska ha avvisats med motiveringen att Trump gärna pratar med Maduro när demokratin i landet är återuppbyggd.

Nicolas Maduro
President Maduro Nicolas Maduro Bild: AFP / Lehtikuva Nicolás Maduro,Venezuela

FN kräver utredning

Långt över hundra människor har dött och många har skadats i samband med oroligheterna i Venezuela som pågått sedan våren.

Förra veckan inledde den nyvalda församlingen som har rätt att skriva om landets grundlag sitt arbete.

Grundlagsförsamlingen har 545 medlemmar som valdes i ett kontroversiellt val i juli, där president Maduro kritiserades hårt för att försöka stärka sin egen presidentmakt.

Bland de invalda finns bland annat Maduros fru och son och många andra som är nära knutna till presidenten.

Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017.
En motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017. Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela

Maduro har anklagats för att använda diktatoriska medel för att nå sina mål. Tolv länder har till exempel anklagat landet för att bryta mot grundläggande demokratiska rättigheter.

FN har dessutom krävt att brott mot mänskliga rättigheter i Venezuela ska utredas med hänvisning till de senaste månadernas våldsamma demonstrationer.

Presidenten har å sin sida hävdat att grundlagsförsamlingen är en lösning på den politiska och ekonomiska krisen i landet.

Källor: Reuters, Yle