Hoppa till huvudinnehåll

Ubåtsägare häktas misstänkt för att ha orsakat journalists död

Ubåten Nautilus
Ubåten Nautilus innan den begav sig ut på sin färd i torsdags. Ubåten Nautilus Bild: EBU / DR ubåtar,Nautilus,Danmark

Den danska ubåtsägaren Peter Madsen häktas misstänkt för att ha dödat en person, skriver svenska medier.

Enligt Aftonbladet är den svenska journalisten Kim Wall fortfarande spårlöst försvunnen efter ett ubåtshaveri i Öresund.

Peter Madsen misstänks för att ha orsakat Kim Walls död. Madsen häktades på lördagseftermiddagen.

Peter Madsen ställdes inför häktningsdomare i Köpenhamn. Han nekar till brott, och ville att förhandlingen skulle ske öppet så att också pressen skulle ha kunnat lyssna till hans förklaring. Han fick dock inte möjlighet till det. Förhandlingen har skett bakom stängda dörrar av respekt för anhöriga och för att polisutredningen inte skulle försvåras.

Ubåten sjönk under räddningsoperationen

Det hela fick sin början i torsdags då Madsen anmäldes saknad efter att ha begett sig ut med sin farkost utanför Köpenhamn.

På fredag förmiddag lokaliserade räddningsmanskapet ubåten då den rörde sig vid Køge söder om Köpenhamn. Madsen kom själv iland välbehållen. Ubåten sjönk dock i samband med räddningen.

Den danska polisen meddelade på fredagen att de misstänker ubåtsägaren Peder Madsen för dråp.

Madsen sade å sin sida att den person som varit ombord på ubåten tillsammans med honom hade gått i land på torsdagskvällen i Köpenhamn.

Nautilus har nu tagits upp ovanför vattenytan.

Läs också

  • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

    Kom med och upplev Föredragsmaraton!

    Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

  • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

    "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

    Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Nyligen publicerat - Utrikes