Hoppa till huvudinnehåll

USA och Nordkorea har haft hemliga kontakter i månader

Kim Jong-Un och Donald Trump
Kim Jong Un och Donald Trump kan utnyttja den så kallade "New York kanalen" för hemliga budskap till varandra Kim Jong-Un och Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva diplomati,USA,politik,Kim Jong-un,Donald Trump,Nordkorea

USA och Nordkorea har haft hemliga kontakter i flera månader, enligt nyhetsbyrån AP.

Länderna har i hemlighet diskuterat fängslade amerikaner i Nordkorea och de bilaterala relationerna som har urartat under det senaste året.

AP har tidigare avslöjat hemliga förhandlingar om den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier som avled hemma i USA kort efter att han frigavs för två månader sedan.

Det nya är enligt AP att länderna har diskuterat även andra frågor under förhandlingar som har fortsatt under sommaren.

Trump och Tillerson medger?

President Donald Trump sade igår att han inte vill avslöja något om vilka hemliga kontakter man har haft.

Men anonyma regeringskällor säger att de erbjuder en möjlighet att diskutera den pågående krisen mellan länderna.

- Vi vill inte tala om framsteg, vi vill inte diskutera bakgrundskontakter, sade Trump på fredagen.

Informella förhandlingar har regelbundet förts mellan USA:s Nordkoreasändebud Joseph Yun och Pak Song Il, en toppdiplomat vid Nordkoreas FN-ambassad i New York.

USA och Nordkorea förde hemliga samtal om den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier. Han avled hemma i USA kort efter ha frigetts i Pyongyang för två månader sedan
USA och Nordkorea förde hemliga samtal om den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier. Han avled hemma i USA kort efter ha frigetts i Pyongyang för två månader sedan USA och Nordkorea förde hemliga samtal om den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier. Han avled hemma i USA kort efter ha frigetts i Pyongyang för två månader sedan Bild: EPA/KCNA/HANDOUT Nordkorea,Otto Warmbier

Yun lär vara den enda amerikanska diplomaten som har haft kontakter med Nordkorea.

Trumps administration kallar kontakterna för "New York-kanalen" och den används främst för att utväxla budskap mellan länderna, skriver AP.

Kanalen stöds av utrikesminister Rex Tillerson som tidigare har antytt att det har förts hemliga samtal.

- Vi har andra metoder för dem att kontakta oss, de kan tala med oss om de så vill, konstaterade Tillerson under en säkerhetskonferens i Filippinerna den här veckan.

Samtal om fängslade amerikaner

Varken utrikesministeriet eller Vita huset vill kommentera AP:s avslöjanden medan Nordkoreas beskickning i New York endast medger att man förde hemliga samtal om Warmbier i våras.

Enligt amerikanska källor har länderna också diskuterat tre andra amerikaner som har fängslats i Nordkorea, Kim Hak-Song, Tony Kim och Kim Dong-Chul.

Av dem har Kim Dong-Chul dömts till tio års straffarbete för spionage.

De två andra anklagas för omstörtande verksamhet då de var lärare vid en språkskola i Pyongyang.

Nordkorea har ofta utnyttjat fängslade amerikaner som gisslan för att utverka olika eftergifter och Trump beslöt nyligen att förbjuda vanliga amerikaner från att besöka Nordkorea.

Redo att förhandla konstruktivt?

Avslöjandet om de hemliga samtalen antyder att bägge parter är redo att förhandla för att trappa ner spänningen, trots den hotfulla ordväxlingen under den senaste veckan.

USA och Nordkorea har i det förgångna utnyttjat hemliga kanaler men det lär ha avbrutits under president Barack Obamas sista år i Vita huset.

Nordkorea bröt av alla kontakter i protest mot amerikanska sanktioner.

Kontakterna återupplivades kort efter att Trump tillträdde.

- Nordkoreanerna var villiga att öppna New York-kanalen efter presidentvalet och Trumps administration signalerade en öppenhet att "förhandla om förhandlingar", säger Keith Luse som leder den Nationella kommittén om Nordkorea, en amerikansk medborgargrupp som arbetar för avspänning mellan länderna.

- Den massiva förtroendebristen mellan Pyongyang och Washington har ändå skadat försöken att uppnå förtroendeskapande åtgärder som krävs för en konstruktiv dialog, beklagar Keith Luse.

Källor: AP, Reuters, Yle

Läs också