Hoppa till huvudinnehåll

"Vit makt"-anhängare drabbade samman med motdemonstranter i USA

Sammandrabbningar i Charlottesville, USA.
Sammandrabbningar i Charlottesville, USA. Bild: AFP / Lehtikuva Charlottesville,Virginia,USA,Vit makt,demonstrationer (samhälleliga händelser),Manifestation

Hundratals högerextrema "vit makt"-anhängare drabbade i dag samman med motdemonstranter i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia.

Flera hundra vita nationalister och motdemonstranter drabbade samman inför en manifestation. De kastade flaskor och sprutade pepparsprej.

En människa dog av sina skador, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt sjukhuskällor skadades 19 människor.

Det har också förekommit uppgifter om att en bil skulle ha kört in i en grupp människor.

Kravallpolis gav människorna order om att skingras.

Universitetsstaden Charlottesville ligger cirka 200 kilometer från Washington. Staden har fått en viktig betydelse för högerextremister sedan dess ledning i april beslöt att avlägsna en staty över den kände sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

Högerextremister hade utlyst dagens så kallade pro-vita manifestation. Avsikten var att protestera mot att statyn togs bort.

Vit makt-demonstranter och motdemonstranter i Charlottesville, Virginia.
Vit makt-demonstranter och motdemonstranter i Charlottesville, Virginia. Bild: AFP / Lehtikuva Virginia,USA,Vit makt,demonstrationer (samhälleliga händelser),Högerextremism,Charlottesville

Lokalt undantagstillstånd har utropats.

"Vi måste alla enas och fördöma det som hat står för.Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss komma samman som en!", skriver president Donald Trump på Twitter.
Hoppa över Twitterpostning


Trump skriver vidare att det som skett i Charlottesville är sorgligt.
Hoppa över Twitterpostning
Demonstration i Virginia, USA
Demonstration i Virginia, USA Bild: AFP / Lehtikuva Virginia,USA,Vit makt,demonstrationer (samhälleliga händelser),Högerextremism,Charlottesville
 • Möt pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar!

  De bor i en djurpark i Wien.

  Du som njöt av att titta på de två pandorna Lumis och Pyrys lekar i snön i Etseri zoo på lördagen får pandasällskap också i dag. Följ med till djurparken i Wien där pandamamman Yang Yang och hennes tvillingar Fu Ban och Fu Feng bor!

 • Niskanens besked: Står över lagsprinten

  Satsar allt på femmilen som är huvuddistansen i OS.

  Iivo Niskanen tänker inte försöka försvara sitt OS-guld i lagsprinten. Niskanen meddelade direkt efter stafetten att han avstår den tävlingen för att satsa allt på den avslutande femmilen.

 • 16-åriga Jonas blev inbördeskrigets första offer i Karleby

  Sköts när de vita gick in för att befria staden.

  Ett foto i Facebookgruppen Kokkola-Karleby fångade min uppmärksamhet. En gosse, ännu med barnets runda kinder men med allvar i blicken. Han hette Jonas Jauckens och var 16 år då en ryss sköt honom i huvudet nära Västra parken i Karleby.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes