Hoppa till huvudinnehåll

Åskvädret drog förbi sydvästra Finland

Blixtnedslag i Jyväskylä
Södra Finland fick smaka på ett kraftigt åskväder på lördag medan vädret i sydvästra Finland bara var aningen regnigt och mulet. Blixtnedslag i Jyväskylä Bild: Lehtikuva moln,blixtar,väderlek,åska,Åskväder

Sommarens troligen kraftigaste åskväder drog in över sydkusten på lördag kväll. På söndag morgon var drygt 10 000 människor fortfarande utan el i södra Finland. I sydvästra Finland märktes ovädret knappt alls.

Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Hannu Valta, trodde man att ovädret skulle ta en västligare rutt då det nådde Finland, men istället drog det mera österut.

Blixtnedslag
Inga blixtrar i Egentliga Finland. Blixtnedslag Bild: Alexander Granholm väderfenomen

I sydvästra Finland rapporteras inga elavbrott. Inte heller sjöbevakningen rapporterar om incidenter till sjöss och de utomhusevenemang så som triathlontävlingen Challenge Turku samt festivalen Aura Fest stördes inte av dåligt väder på lördag.

I Nyland lämnade ovädret efter sig förstörelse. Hundratals utryckningar följde i stormens spår och räddningstjänsten överbelastades under lördagskvällen.

Träd som fallit i ovädret i Södra Haga, Helsingfors12.8.2017
Träd som fallit i södra Haga i Helsingfors. Träd som fallit i ovädret i Södra Haga, Helsingfors12.8.2017 Bild: Yle / Anneli Holmberg träd,Södra Haga,Helsingfors,storm

Trafikverket fick anmälningar om otaliga träd som fallit över körbanor och om föremål som vinden rivit loss. Takplåtar slets loss på olika håll i Helsingfors.

Ovädret rörde sig med en hastighet på 100 kilometer i timmen och nådde Finland i trakterna av Hangö, Rosala, Tvärminne och Raseborg.

Vid 19-tiden fortsatte ovädret mot huvudstadsregionen där regnet öste ner med full kraft.

Vid Meteorologiska institutet uppger man att det utanför Helsingfors uppmätts vindstyrkor på 32,5 m/s i byarna.

På Utö i Åbolands skärgård överskred vindstyrkan inte 8 m/s i går.

Enligt Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi nådde ovädret Borgåtrakten strax före klockan 20, och drog snabbt österut. Vid 22-23-tiden stod Kotka och Villmanstrand i tur.

Enligt Kotakorpi kan regnområdet sträcka sig ända till Joensuu.

- Åskfronten visar inga tecken på att försvagas då den rör sig vidare. Där finns mycket energi, konstaterar Kotakorpi.

Det kraftfulla ovädret väntas ta sig över östgränsen under morgontimmarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åbodådet förändrade den psykologiska krishjälpen

  Första gången som ögonvittnen erbjöds systematisk hjälp.

  Åbo blev platsen där också ögonvittnen för första gången erbjöds krishjälp mera systematiskt. Enligt vårt lands främsta expert på krispsykologi, Salli Saari, tog krisberedskapen ett viktigt steg framåt efter Åbodådet.

 • Djurens julfred utlystes i Åbo

  I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

  Hundar, katter, hästar, kaniner och skunkar samlades på söndagen då djurens julfred utlystes vid Mikaelskyrkan i Åbo. Den här traditionen har redan över tio år på nacken.

 • Polisen i Åbo ber allmänheten om hjälp

  Åbopolisen ber om hjälp angående hjärnskadad man.

  Polisen i Åbo undersöker en oklar incident angående en man född 1994 och ber allmänheten om hjälp. Man vet helt enkelt inte vad som har hänt mannen. Polisen misstänker att händelsen eller brottet har inträffat torsdagen. Mannen fått omfattande skador i ansiktet och en svår hjärnskada. Olyckan eller brottet ska ha inträffat i centrum av Åbo i området Trädgårdsgatan, Humlegårdsgatan och Hantverkaregatan.

 • Väg översvämmad i Reso

  Vatten på vägen stänger körfil i Reso

  Korsningen av Nesteentie och Telakkatie i Reso är översvämmad och nu är den fil som går in mot Reso avstängd för trafik.

 • Julstämningen kom till Pargas

  Gamla Malmens julmarknad drog trots gråvädret.

  Den traditionella julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas lockade folk från när och fjärran trots det råkalla och regniga vädret. Allt från tomtar och hantverk till mat och lotterier fick besökarna att öppna plånboken. För många besökare är det just Gamla Malmens julmarknad som får julstämningen att infinna sig.

 • Åboland för hundra år sedan: Fritid i kristid

  Trots osäkra tider höll man på med kultur, idrott och kårer.

  Efter februarirevolutionen i mars 1917 godkände lantdagen en lag om åtta timmars arbetsdag. Vi fick mer frihet, och särskilt fackföreningarna fick många nya medlemmar, men det grundades också massor av nya idrottsföreningar.

 • KalPas långa segersvit bruten – Ilkka Heikkinen bakom TPS-seger

  SaiPa satte punkt för den nio matcher långa segersviten.

  Nio segrar i rad blev slutsaldot för KalPas sensationellt långa segersvit i hockeyligan. SaiPa bortabesegrade KalPa med 5–2. I Tavastehus gjorde Ilkka Heikkinen två mål då TPS vann över HPK med 4–3.

 • Åbopolitiker vill ha en bättre asylpolitik

  Drygt 40 politiker har skrivit under ställningstagandet.

  Drygt hälften av stadsfullmäktigeledamöterna från flera partier i Åbo efterlyser nu en bättre asylpolitik i Finland. I ställningstagandet kräver politikerna bland annat en asylpolitik med humanitära värderingar.