Hoppa till huvudinnehåll

Åskvädret drog förbi sydvästra Finland

Blixtnedslag i Jyväskylä
Södra Finland fick smaka på ett kraftigt åskväder på lördag medan vädret i sydvästra Finland bara var aningen regnigt och mulet. Blixtnedslag i Jyväskylä Bild: Lehtikuva moln,blixtar,väderlek,åska,Åskväder

Sommarens troligen kraftigaste åskväder drog in över sydkusten på lördag kväll. På söndag morgon var drygt 10 000 människor fortfarande utan el i södra Finland. I sydvästra Finland märktes ovädret knappt alls.

Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Hannu Valta, trodde man att ovädret skulle ta en västligare rutt då det nådde Finland, men istället drog det mera österut.

Blixtnedslag
Inga blixtrar i Egentliga Finland. Blixtnedslag Bild: Alexander Granholm väderfenomen

I sydvästra Finland rapporteras inga elavbrott. Inte heller sjöbevakningen rapporterar om incidenter till sjöss och de utomhusevenemang så som triathlontävlingen Challenge Turku samt festivalen Aura Fest stördes inte av dåligt väder på lördag.

I Nyland lämnade ovädret efter sig förstörelse. Hundratals utryckningar följde i stormens spår och räddningstjänsten överbelastades under lördagskvällen.

Träd som fallit i ovädret i Södra Haga, Helsingfors12.8.2017
Träd som fallit i södra Haga i Helsingfors. Träd som fallit i ovädret i Södra Haga, Helsingfors12.8.2017 Bild: Yle / Anneli Holmberg träd,Södra Haga,Helsingfors,storm

Trafikverket fick anmälningar om otaliga träd som fallit över körbanor och om föremål som vinden rivit loss. Takplåtar slets loss på olika håll i Helsingfors.

Ovädret rörde sig med en hastighet på 100 kilometer i timmen och nådde Finland i trakterna av Hangö, Rosala, Tvärminne och Raseborg.

Vid 19-tiden fortsatte ovädret mot huvudstadsregionen där regnet öste ner med full kraft.

Vid Meteorologiska institutet uppger man att det utanför Helsingfors uppmätts vindstyrkor på 32,5 m/s i byarna.

På Utö i Åbolands skärgård överskred vindstyrkan inte 8 m/s i går.

Enligt Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi nådde ovädret Borgåtrakten strax före klockan 20, och drog snabbt österut. Vid 22-23-tiden stod Kotka och Villmanstrand i tur.

Enligt Kotakorpi kan regnområdet sträcka sig ända till Joensuu.

- Åskfronten visar inga tecken på att försvagas då den rör sig vidare. Där finns mycket energi, konstaterar Kotakorpi.

Det kraftfulla ovädret väntas ta sig över östgränsen under morgontimmarna.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Åboland