Hoppa till huvudinnehåll

Dystert slut: Usain Bolt skadad i sista loppet

Usain Bolts karriär fick ett snöpligt slut. Han skadade sig på upploppet i korta stafetten där guldet gick till Storbritannien.

Det blev inget guld för Usain Bolt på 100 meter i den sista individuella mästerskapsstarten. I stället var stafetten över 4 x 100 meter sista chansen att avsluta med flaggan i topp och ta VM-guld nummer tolv.

Men det gick inte vägen där heller.

Brittiskt guld

Bolt, som löpte den sista etappen för Jamaica, skadade baklåret och föll ihop på banan ungefär 50 meter från målet. Han fick ta hjälp av sjukvårdare och Jamaica blev utan tid i finalen. Jamaica låg på tredje plats i stafetten då olyckan inträffade.

Med Jamaica borta ur leken var det Storbritannien som knep guldet. Nethaneel Mitchell-Blake förde laget i mål som etta före USA och Japan. Jamaica - och Bolt - hade fyra raka VM-guld på distansen.

Förutom Mitchell-Blake löpte också Chijindu Ujah, Adam Gemeli och Daniel Talbot i det segrande laget.

USA tog damguldet

I damernas stafett blev det amerikanskt guld. Laget Aaliyah Brown, Allyson Felix, Morolake Akinosun och Tori Bowie vann före Storbritannien och Jamaica.

USA:s segertid i finalen blev 41,82 medan Storbritannien löpte i mål på 42,12 och Jamaica på 42,19.

Resultat:

4 x 100 meter, herrar:
1. Storbritannien 37,47 WL
2. USA 37,52
3. Japan 38,04 SB
4. Kina 38,34
5. Frankrike 38,48
6. Kanada 38,59
7. Turkiet 38,73
Jamaica DNF

4 x 100 meter, damer:
1. USA 41,82 WL
2. Storbritannien 42,12
3. Jamaica 41,19 SB
4. Tyskland 42,36
5. Schweiz 42,51
6. Trinidad och Tobago 42,62 SB
7. Brasilien 42,63 SB
8. Holland 43,07

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport