Hoppa till huvudinnehåll

FC Inters nya tränare Fabrizio Piccareta vill att laget ska kontrollera spelet

Fabrizio Piccareta. I bakgruden en gräsplan.
Fabrizio Piccareta. Fabrizio Piccareta. I bakgruden en gräsplan. Bild: Yle/Tobias Bergman Fabrizio Piccareta

FC Inters nya tränare Fabrizio Piccareta vill att laget ska kontrollera bollen mera och inte låta motståndaren föra spelet.

Fabrizio Piccareta börjar intervjun med att säga att han inte tänker kommentera något om Shefki Kuqi.

För snart två veckor sedan blev Piccareta tillsammans med hjälptränaren John Allen avskedad av huvudtränaren Kuqi. Dagen efter var det ombytta roller. Kuqi fick sparken och Piccareta blev ny huvudtränare.

Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi.
Fabrizio Piccareta vill inte kommentera något som gäller Shefki Kuqi. Fabrizio Piccareta och Shefki Kuqi. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi,Fabrizio Piccareta,FC Inter Åbo,fotboll

Bra början

Den första matchen som huvudtränare kunde inte ha börjat bättre för Piccaretas del då Inter vann mot HIFK med 3-0. Men i följande match på torsdagen blev det förlust mot FC Lahti med 1-0. Piccareta poängterar ändå att laget är på rätt väg.

- Förstås är jag inte nöjd med förlusten mot FC Lahti. Jag är ändå nöjd med prestationen eftersom FC Lahti är ett bra lag på andra plats i tabellen. Men vi är mitt inne i vår process att bygga upp något. Vi lade grunden mot HIFK och mot Lahti lade vi en annan tegelsten på plats på väggen som vi försöker bygga upp.

Laget bekant med Piccaretas målsättningar

Under Kuqis tid skötte Piccareta en del av träningarna så laget vet sedan tidigare vad Piccareta vill. Piccareta vill att laget ska kontrollera bollen mera och ha ett ökat bollinnehav. Under Kuqis tid satsade Inter på snabba kontringar.

- Det är bra att spelarna vill det samma som jag. De vill hålla bollen och ta ansvar för prestationen. Inte låta motståndaren bestämma över dem. I senaste matchen höll vi bollen mer än Lahti vilket enligt mig är en bra sak, särskilt på bortaplan.

Stämningen är bra i laget― Benjamin Källman

För Inters unga anfallare Benjamin Källman har tränarbytet fört med sig positiva saker.

- Jag har spelat två matcher i rad i öppningen nu så det verkar som att Fabrizio vill ha mig i anfallet. Det är jag glad över och hoppas att laget fortsätter att prestera bra och får resultaten med sig.

- Stämningen är bra i laget. Fabrizio har tagit med mycket mera taktik till laget och vill att vi njuter av spelet så det är nog bättre än vad det var före. Han vill att vi har en positiv stämning och han tål ingen negativitet.

Under Kuqis tid fick Källman främst nöja sig med inhopp.

Benjamin Källman i Åbo 2017.
Benjamin Källman. Benjamin Källman i Åbo 2017. Bild: Yle/Tobias Bergman Benjamin Källman

- Även om jag har spelat som kantspelare så har jag gjort mål under de få minuter jag fått spela. På det viset är jag nöjd hittills med min säsong om man tänker på omständigheterna. Mitt mål inför säsongen var att göra 10 mål och nu har jag redan gjort fem mål, säger Källman.

Om en ung spelare är bra så får han spela. Ålder är inget problem för mig.― Fabrizio Piccareta

En annan ung spelare som fått förtroende av Piccareta är Tatu Varmanen som varit skadad en stor del av säsongen. Varmanen är uppvuxen i Sverige och kom från Brommapojkarna till Inter inför säsongen.

- Jag tycker att jag ger unga spelare en chans. Redan i min första match fick Tatu Varmanen spela från öppningen. Han hade inte spelat en enda minut för oss tidigare. Om en ung spelare är bra så får han spela. Ålder är inget problem för mig. Tatu är ett bevis på det. Han har spelat två matcher och har varit en av de bästa på plan.

- Vi tog även in Tero Mäntylä som är en erfaren spelare även om han är ung. Vi har en del skador och därför behövde vi Tero. För övrigt är jag nöjd med det spelarmaterial jag har. Vi måste bara få ut allt av våra spelare.

Du har varit i Finland nu ett halvår. Vad tycker du är den finska fotbollens största svaghet?

- Det enda som den finska fotbollen saknar ligger utanför fotbollen snarare än innanför. Jag har haft privilegiet att jobba som tränare i andra länder som Portugal och England. Om vi i Finland skulle ha samma passion från människor utanför fotbollen som i dessa länder så skulle vi vara fantastiska. Den här passionen kan få klubbarna att investera mera i fotboll. Jag har märkt att det finns fantastiska tränare här för att vissa lag spelar väldigt bra fotboll.


Vad har du för planer längre fram?

- Jag älskar Finland, Åbo och Inter. Min önskan är att jag får stanna här en längre tid och bygga upp någonting och verkligen föra klubben framåt. Jag använder inte Inter som en språngbräda. Jag är 52 år och jag har haft privilegiet att träna i Premier League som sannolikt är den högsta nivån i fotboll som man kan nå. Så min enda ambition nu är att bygga något här för jag tycker att klubben förtjänar det.

Läs också