Hoppa till huvudinnehåll

Hockeylegendar förlorade cancerstriden – Erik Karlsson: "Du gav mig möjligheten att bli den jag är idag"

Bryan Murray får en Washington-tröja av Aleksandr Ovetjkin.
Bryan Murray fick i januari en Washington-tröja av Aleksandr Ovetjkin. Bryan Murray får en Washington-tröja av Aleksandr Ovetjkin. Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/All Over Press Aleksandr Ovetjkin,Bryan Murray

Bryan Murray med 35 års NHL-rutin förlorade kampen mot sjukdomen. För tre år sedan fick Ottawa Senators-ledaren reda på att cancern var obotlig.

Sommaren 2014 fick Murray beskedet att han drabbats av cancer och i slutet av samma år berättade Murray att cancern i tjocktarmen var obotlig.

– De har sagt att vi ska fortsätta med cellgiftsbehandlingarna och förhoppningsvis reducera tumörerna. Det kan ge mig tid, sade Murray till TSN enligt Ottawa Citizen.

Struntade i att undersöka

Enligt läkarna ska Murray då ha kunnat levt med cancern i 7–10 år utan att den upptäckts. En tidig koloskopiundersökning hade förmodligen löst problemet.

– Som så många män gör så struntade jag i det.

Efter säsongen 2015–2016 slutade Murray som General Manager för Ottawa och gav över ansvaret till Pierre Dorion.

Fem klubbar

I våras såg Murray sitt Ottawa vara nära en Stanley Cup-finalserie. Ottawa förlorade ändå i den sjunde matchens förlängning, vilket innebar att Pittsburgh Penguins gick vidare.

I NHL hann Murray verka inom fem klubbar: Washington Capitals, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Mighty Ducks of Anaheim och Ottawa Senators.

Årets tränare

Han har fungerat som både tränare och klubbledare, säsongen 1983–1984 blev han vald till årets tränare i Washington Capitals.

– Mina tankar och böner är med hela familjen Murray. Tack för allt Bryan. Du gav mig möjligheten att bli den jag är idag, skrev Ottawas backstjärna Erik Karlsson.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag är förkrossad att höra om att Bryan Murray gått bort. Den mannen är orsaken till att jag är i Ottawa. Jag är skyldig honom en hel del, skrev förstemålvakten Craig Anderson vars fru var cancerdrabbad under NHL-säsongen.

Hoppa över Twitterpostning

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport