Hoppa till huvudinnehåll

Nu skördar FF Jaro frukterna av trendbrottet

Calle Löf applåderar åt publiken efter att FF Jaro vunnit en hemmamatch.
Calle Löf har vänt på trenden för FF Jaro. Calle Löf applåderar åt publiken efter att FF Jaro vunnit en hemmamatch. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,Ettan,fotboll,calle löf

När FF Jaro i juli bytte tränare ville man bryta en negativ trend. Efter en trög start har Jakobstadslaget under Calle Löfs ledning nu vunnit två raka matcher i division 1, och enligt tränaren finns det fortfarande mycket kvar att spela för.

FF Jaro slog Gnistan i en relativt svår hemmamatch med 2–0 (1–0) på lördagen. I tabellen är avståndet både uppåt och nedåt betryggande.

– Det känns skönt. Det är visserligen bara två matcher ännu, men vi kör vidare. Det är alltid roligare att vinna fotbollsmatcher, säger lagkapten Thomas Kula till Yle Sporten och får medhåll av tränaren Calle Löf.

Thomas Kula håller bollen för FF Jaro mot Gnistan.
Kula höll i taktpinnen mot Gnistan. Thomas Kula håller bollen för FF Jaro mot Gnistan. Bild: Yle/Antti Koivukangas Thomas Kula,FF Jaro

– Det känns verkligen bra. Det kändes som en ganska knepig match, det kändes farligt. Vi var det bättre laget, men Gnistan var ingalunda ofarliga vid deras inlägg. En knepig drabbning var det och då är en 2–0 seger väldigt skön.

Trendbrott vid Jakobs Dagar - resultat nu

Calle Löf tog över tränarskapet efter att föreningen sparkade britten Kristian Heames. Ifjol var det Heames som vände en negativ trend och avslutade säsongen i dur – i år ser trenden liknande ut.

FF Jaro under Calle Löf (6 matcher)

  • 15.7 FC Honka - FF Jaro 2-0
  • 19.7 FF Jaro - KPV 1-1
  • 22.7 FF Jaro - TPS 0-2
  • 29.7 FC Haka - FF Jaro 0-0
  • 5.8 AC Oulu - FF Jaro 0-4
  • 12.8 FF Jaro - Gnistan 2-0

– Egentligen skedde trendbrottet redan under Jakobs Dagar då vi mötte KPV och TPS, vi har haft en positiv känsla i laget och i Uleåborg gjorde vi fyra mål, i Valkeakoski noll och idag två vilket ger oss saldot 6–0 i målskillnad på de tre senaste matcherna. Det värmer mest, säger Löf.

Segern mot Gnistan betydde samtidigt att Thomas Kula och FF Jaro höll nollan för tredje raka matchen i division 1. Fokus i träningen efter tränarbytet har visserligen legat på att täppa till defensiven, men enligt Kula finns det fler aspekter på trendbrottet.

– Vi kanske tog några steg bakåt och återgick till det vi som lag sysslat med förr, vi försöker spela lite mera efter marken. Vi har satsat en hel del på avslut på träningarna, helt enkelt för att få den biten att fungera. Dessutom har vi betonat vikten av att njuta av fotbollen samtidigt som man jobbar hårt. Vi hade tre matcher direkt efter tränarbytet som var lite tuffa, men nu börjar man se resultat av förändringen, säger Kula.

De unga skall få chansen under Calle Löf

När resten av säsongen kommer på tal konstaterar Kula att målsättningen är simpel: att vinna varje match.

Adam Vidjeskog och Calle Löf i samspråk vid Jaros bänk.
Adam Vidjeskog får instruktioner av Calle Löf. Adam Vidjeskog och Calle Löf i samspråk vid Jaros bänk. Bild: Yle/AnttiKoivukangas FF Jaro,Adam Vidjeskog,calle löf

Tränaren Löf ser lite bredare på FF Jaros höst.

– Det egna spelet ska utvecklas samtidigt som vi har ungdomar som skall matchas i JBK men också ges chansen att känna på tempot i ettan. Vi jobbar bra under träningsveckorna och ser fram emot matcherna. Det finns mycket att spela för.

FF Jaro föll ur ligan hösten 2015 och har inom föreningen haft målsättningen att stiga tillbaka till finrummet inom tre säsonger.

Siktar på avancemang inom tre år

Det första försöket strandade på en dålig första halva av säsongen 2016 och laget verkar gå samma öde till mötes också 2017 även om det alltjämt finns en matematisk chans för ett avancemang.

Calle Löf skrev på ett kontrakt som tränare för FF Jaro som sträcker sig över säsongen 2017 och även innehåller en option för nästa sommar.

Efter ett positivt trendbrott och tre raka matcher utan förluster kunde man tänka sig att Löf, som varit fotbollstränare sen 1994, skulle vara extrasugen på att anta utmaningen att lyfta laget 2018.

Calle Löf vid bänken för FF Jaro.
Löf tänker inte ännu på 2018. Calle Löf vid bänken för FF Jaro. Bild: Yle/AnttiKoivukangas FF Jaro,calle löf

– I dagsläget inte alls, nej. Nu är det säsongen 2017 och de månader som återstår som ligger i fokus. Sen sätter vi oss säkert ner med fotbollskunnigt folk inom FF Jaro och funderar på hur vi går vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport