Hoppa till huvudinnehåll

Pandorna vid Ähtäri zoo får närodlad bambu

Jättepanda
Jättepanda Jättepanda Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA jättepanda

Ett trettiotal jordbrukare och trädgårdsodlare i Etseritrakten har börjat med bambuodling i försökssyfte. Meningen är att ta fram bambuslag som trivs i vårt klimat. Om allt går bra räknar man med att kunna börja skörda om ett eller ett par år. Då blir närmaten ett välkommet tillskott till den bambu som djurparken importerar.

Ett stort pandahus färdigställs som bäst vid Ähtäri zoo, där de två pandorna ska få husera i en bergliknande miljö. De är stora djur som äter mellan 20 och 40 kg dagligen. Bambu är den huvudsakliga födan. På djurparken är man glad över intresset för bambuodling på hemmaplan.

Man i rosa skjorta
Intendent Mauno Seppäkoski Man i rosa skjorta Bild: Yle/Markku Hautala

- Både vi och Kina ser gärna att man lokalt testar att odla djurens foder i närmiljön, säger djurparkens intendent Mauno Seppäkoski. Om allt går bra kan pandorna äta närproducerat från senare delen av sommaren till långt in på hösten.

Proagria håller i trådarna

Aulis Korpi i Kauhava är en av bambuodlarna. Han är en trädgårdsfantast som tycker om att prova nya växtslag.

Man i trädgård
Aulis Korpi, bambuodlare i Kauhava Man i trädgård Bild: Yle/Markku Hautala

- Det började med att min son talade om att det finns bambuslag som klarar vintern. Jag började med att driva upp plantor från frön. Sen blev det aktuellt med det här Ähtäri zoo - projektet och jag hakade på genast, berättar Aulis Korpi.

Det är odlarna själva som bekostar sina plantor, men försöket drivs i Proagrias regi.

Man i trädgård
Projektchef Jari Luokkakallio, Pro-Agria Man i trädgård Bild: Yle/Markku Hautala

- Plantorna kommer från Holland och kostar 20 euro styck, så alla har börjat i liten skala, säger projektchef Jari Luokkakallio från Proagria. Vi importerade ett tiotal bambuslag och fem klarade sig bra, resten överlevde inte vintern.

Aulis Korpi hade tur med sin bambu, för av hans 30 plantor dog bara en.

Odlas allmänt i Mellaneuropa

I Mellaneuropa är bambu en vanlig prydnadsväxt och den odlas rätt allmänt där. I Holland är den populär som skydd från insyn där husen ligger tätt. Den kan växa upp till tio meter hög. Ähtäri zoo kommer att importera sin bambu från Holland.

- De bambuplantor vi har här blir två, tre meter höga, men tillväxten kan vara flera centimeter i dygnet vid gynnsamt väder, berättar Jari Luokkakallio.

Innan man kan skörda behöver plantornas rötter växa till sig så de kan bilda skott. Det kan dröja ett par år. Växten är också lättskött.

- Det enda den kräver är att det inte ska vara för blött, säger Aulis Korpi.

Pandorna beräknas anlända från Kina kring nyår. Djurparken söker nu en djurskötare till dem, som ska bekanta sig med pandorna under en tid före flytten.

Man uppskattar att det i dag finns cirka 1800 pandor i Kina idag. Ungefär 400 lever på zoo. Det är en hane och en hona som kommer till Ähtäri zoo. Om de förökar sig sänds avkomman tillbaka till Kina och ut i naturen.

Målet med zoo-verksamheten är att trygga artens fortbestånd, och det ser hoppfullt ut för pandornas antal har börjat öka under senare år.

Texten uppdaterades 14.8 klockan 9:44 med ett förtydligande att pandornas avkommor skickas till Kina.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Österbotten