Hoppa till huvudinnehåll

Sista lyftet avgjorde – Smulter vann EM-guld

Freddi Smulter europamästare i klassisk bänkpress högst på prispallen.
Högt på pallen, Tjuren från Malax. Freddi Smulter europamästare i klassisk bänkpress högst på prispallen. Bild: Privat Fredrik Smulter,Bänkpress

Efter två misslyckade lyft lyckades Fredrik Smulter samla sig och klara 270 kg i sitt sista försök i EM i klassisk bänkpress. Det resultatet gav också EM-guld.

Fredrik Smulter var ute efter guld och världsrekord då EM i klassisk bänkpress avslutades i Övertorneå idag. Han lyckades knipa guldet men något världsrekord blev det inte.

Smulter hade inledningsvis en svår tävling. Han gick in på 270 kg men den vikten orsakade honom stora problem. I sitt första försök missade han och i det andra avbröt han.

Till det sista försöket lyckades han samla sig och klarade den vikten. Det gjorde också att han gick upp i ledning i tävlingen.

Efter att österrikaren Christian Wackernell misslyckats med sitt sista försök på 285 kg samlades domarna för att diskutera Smulters sista lyft. Först beslutade man sig för att han skulle få ett extra försök på 270 kg men sen godkändes lyftet.

Christian Wackernell klarade också 270 kg men fick nöja sig med en silvermedalj. Bronset gick till Ove Lehto som klarade 257,5 kg vilket är nytt världsrekord i veteranklassen.

Resultat:

1. Fredrik Smulter FIN 270 kg
2. Christian Wackernell AUT 270 kg
3. Ove Lehto FIN 257,5 kg
4. Jan Lundberg SWE 240 kg
5. Bela Csullog HUN 212,5 kg
6. Matt Brignall GBR 205 kg

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport