Hoppa till huvudinnehåll

Smulter efter EM-guldet: Jag var slapp i lyftningen

Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad.
Fredrik Smulter. Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Fredrik Smulter,Kristinestad,Österbotten,styrkelyft

Fredrik Smulter tog sitt första guld i klassisk bänkpress då han lyfte 270 kg vid EM i Övertorneå. Tävlingen gick inte riktigt som Smulter ville och han säger att han inte har samma motivation längre.

Fredrik Smulter inledde tävlingen med att missa sina två första försök på 270 kg. I det sista klarade han och det räckte till guld på samma resultat som österrikaren Christian Wackernell.

Smulter fick guldet efter som det är lyftarnas vikt som avgör om två stannar på samma resultat. Här går den lättare före den tyngre.

– Det är nog skönt att vinna. Lite jobbigt är det då man inte har samma motivation längre. Det blev lite kniven mot strupen idag.

– Jag var slapp i lyftningen och först då det gällde så lyfte jag på en nivå som åtminstone är nära den kapacitet jag har.

Vad tänkte du inför sista lyftet?

– Jag tänkte inte så mycket, det bara blev. Jag var tvungen att vara rak i högerarmen så att lyftet inte skulle bli snett från början.

Domarna började diskutera ditt sista lyft, hur uppfattade du det?

– Det är lite byråkrati, det är en bedömningssport och sällan är alla lyft 100-procentiga. Det är en del av idrotten. Vissa gånger får man med sig domslutet och vissa gånger inte.

– Jag hade tur denna gång och roligt var det. Jag presterade ändå sämre än vad träningen visat.

Hur rankar du detta guld?

– Inte så högt. Det var ju första guldet i klassisk bänkpress men det var under min nivå så det blir inte så högt. Det jag tar med mig är att jag lyckades samla ihop mig mentalt inför sista lyftet annars var det pannkaka.

Var det här sista tävlingen i karriären?

– Det vill jag inte kommentera.

Ska du fira guldet på något speciellt sätt?

– Nej, barnen börjar skolan imorgon så vi firar med att köra hem till Malax.

Läs också