Hoppa till huvudinnehåll

USA fullständigt överlägsen VM-nation – Jamaica tappar stort

USA:s stafettlag på 4x100 meter, Aaliyah Brown (t.v.) Morolake Akinosun, Allyson Felix och Tori Bowie, VM 2017.
Damstafettlaget på 4x100 meter (Aaliyah Brown (t.v.) Morolake Akinosun, Allyson Felix och Tori Bowie) tog ett av USA:s många guld. USA:s stafettlag på 4x100 meter, Aaliyah Brown (t.v.) Morolake Akinosun, Allyson Felix och Tori Bowie, VM 2017. Bild: All Over Press Tori Bowie,Allyson Felix,Aaliyah Brown,Morolake Akinosun

Efter en tredjeplats i medaljligan för två år sedan är USA igen världens klart bästa friidrottsnation. Enormt underlag, stark kultur och hård konkurrens är några av orsakerna.

I Peking 2015 sedan ståtade Kenya och Jamaica högst upp i medaljstatistiken i friidrotts-VM med sju guld var. USA samlade flest pallplatser (18), men även där var framför allt Kenya (16) hack i häl.

På två år har amerikanerna dragit ifrån något fruktansvärt.

Maktskiftet skedde i själva verket redan i OS i Rio de Janeiro i fjol där USA var i en klass för sig. I London vann USA medaljligan med tio guld (Kenya tvåa med fem) och sammanlagt 30 medaljer (Kenya tvåa med elva).

– Friidrott är ingen stor publiksport i USA men det är en stor sport som idkas i snart sagt varje universitet. Det är en oerhört viktig collegeidrott. Dessutom är underlaget enormt, kulturen av hård träning finns och det är konkurrens i alla tävlingar.

– Det handlar också om att den amerikanska unga idrotten är av professionell typ. Det är meningen att man ska nå nånstans, säger Yle Sportens friidrottsreferent Leif Lampenius.

Vågrörelse

Kenya och i synnerhet Jamaica hör till dem som backat mest under de två senaste åren.

Från tolv medaljer och sju guld i Peking, och elva medaljer och sex guld i Rio gick Jamaica till fyra medaljer och ett guld i London. Kenyas motsvarande siffror är 16-7 i Peking, 13-6 i Rio till 11-5 i London.

– Jag tror vi ser en vågrörelse, säger expertkommentator Mikael Ylöstalo. USA är igen på väg uppåt och det syns kanske tydligast i sprintlöpning, där vi haft jamaicansk dominans i omkring tio år.

– Nu är Jamaica på väg neråt och det kan hända att Kenya och Etiopien råkat ut för lite samma sak, att de inte nödvändigtvis längre befinner sig på vågtoppen.

Medaljligan:

1. USA 10+11+9 = 30
2. Kenya 5+2+4 = 11
3. Sydafrika 3+1+2 = 6
4. Frankrike 3+0+2 = 5
5. Kina 2+3+2 = 7
6. Storbritannien 2+3+1 = 6
7. Etiopien 2+3+0 = 5
8. Polen 2+2+4 = 8
9. ANA* 1+5+0 = 6
10. Tyskland 1+2+2 = 5
------
18. Norge 1+0+1 = 2
32. Sverige 0+1+0 = 1
*De ryska medborgarna som tävlade under neutral flagg i London.

Här medaljstatistiken i sin helhet.