Hoppa till huvudinnehåll

Våldsam högerextrem demonstration i USA - bil körde in i folkmassa

Åtminstone en civil person har dött och ett tiotal har skadats då högerextrema nationalister drabbade samman med motdemonstranter i Charlottesville i Virginia, USA på lördag kväll.

Hundratals nationalister hade samlats för att demonstrera för så kallad "vit makt". De drabbade samman med motdemonstranter som också var på plats.

En 32-årig kvinna, som deltog i motdemonstrationen, dog efter att en bil körde in i en grupp människor.

Bilist körde in i folkmassa under högerextrem demonstration i Charlottesville.
Bilist körde in i folkmassa i Charlottesville. Bilist körde in i folkmassa under högerextrem demonstration i Charlottesville. Bild: EPA/TASOS KATOPODIS Charlottesville,bilar,USA

Reuters uppger att den misstänkta bilisten är en 20 år gammal man som rest från Ohio till Virginia.

Tiotals människor skadades i våldsamheterna. En del allvarligt.

Männsikor tänder ljus i Charlottesville efter dödsfall under högerextrem demonstration.
Människor tänder ljus i Charlottesville. Männsikor tänder ljus i Charlottesville efter dödsfall under högerextrem demonstration. Bild: EPA/TASOS KATOPODIS Charlottesville,USA,Minnesstund,Minnesceremoni,ljus (konkret icke-levande objekt)

USA:s allmänna åklagare kommer att öppna upp en utredning för att undersöka händelserna.

Också två poliser dog då en helikopter som övervakade demonstrationen kraschade. Orsaken till kraschen är fortfarande oklar.

Vid midnatt hade situationen lugnat ner sig och gatorna var tysta i staden.

Gå hem

Universitetsstaden Charlottesville har fått en viktig betydelse för högerextremister sedan dess ledning i april beslöt att avlägsna en staty över den kände sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

Virginias guvernör Terry McAuliffe anklagar nynazister för att underblåsa våld och utlyste ett lokalt undantagstillstånd.

- Jag har ett meddelande till alla vita extremister och de nazister som kom till Charlottesville i dag. Vårt budskap är kort och enkelt: gå hem, sade McAuliffe vid en presskonferens.

- Ni är inte välkomna i det här fina samväldet. Skäms på er.

Kritik mot Trump

På Twitter skickade president Donald Trump sina kondoleanser till den döda kvinnans familj och en hälsning till alla skadade. Det är också avgörande att återsälla lag och ordning för att skydda liv.

Trump tillade att " ... oavsett färg, tro, religion eller politiskt parti, är vi alla amerikaner först."

Vid en presskonferens fördömde också Trump hatet.

- Vi fördömer, i kraftigast möjliga mån, denna oerhörda uppvisning av hat, trångsynthet och våld från många sidor, sade Trump till medierna.

Men Trumps formulering "från många sidor" och hans otydlighet eftersom han inte nämnde någon av grupperingarna vid namn, har mötts av kritik från både republikaner och demokrater.

Flera anser att Trump inte tog tillräcklig ställning mot högerextremism.

Den republikanska senatorn Marco Rubio twittrade att det är "väldigt viktigt att @potus beskriver händelserna i Charlottesville för vad de är, en terrorattack av vita högerextremister".

Hoppa över Twitterpostning

Republikanen och senatorn Orrin Hatch skrev för sin del att “vi borde kalla ondskan vid dess namn. Min bror gav inte sitt liv i strid mot Hitler för att låta nazistidéer vara obestridda här hemma”.

Hoppa över Twitterpostning

"Det finns bara en sida", twittrade landets tidigare vicepresident, demokraten Joe Biden.

Hoppa över Twitterpostning

Källor: AFP, Reuters

Läs också