Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Sista tävlingsdagen i London – elva finalgrenar på programmet

Tre gångare representerar Finland under avslutningsdagen av friidrotts-VM. Sammanlagt koras nio individuella världsmästare plus två guldstafettkvartetter.

Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala och Veli-Matti ”Aku” Partanen är de sista finländarna i elden, då de klockan 9.45 startar ut på ett 50 kilometer långt gångäventyr.

För Kinnunen är mästerskapet redan hans tolfte (bästa placering nia från VM 2009), för Partanen det femte (18:e i VM 2015 och EM 2014), medan Ojala inte slutfört sina två tidigare stortävlingslopp (OS 2016 och VM 2015).

– Målet är att gå i mål. Men å andra sidan är jag i så bra form att tiden blir bra om det lyckas, sade Ojala dagen före start.

Aleksi Ojala (t.v.), Jarkko Kinnunen och Veli-Matti 'Aku' Partanen, inför VM 2017.
Aleksi Ojala (t.v.), Jarkko Kinnunen och Aku Partanen är redo. Aleksi Ojala (t.v.), Jarkko Kinnunen och Veli-Matti 'Aku' Partanen, inför VM 2017. Bild: Lehtikuva Aleksi Ojala (idrottare),Jarkko Kinnunen,Aku Partanen

Också damerna går 50 kilometer för första gången i mästerskapssammanhang – ett sent beslut som fått utstå en del kritik. På eftermiddagen avgörs sedan gångloppen över 20 kilometer.

Långa stafetter avslutar

Kvällens främsta nordiska förhoppningar ligger på herrarnas 1500 meter, där Norges regerande Europamästare Filip Ingebrigtsen går som in som klar medaljkandidat.

På damernas 800 meter missade nordborna finalen, bland dem Hanna Hermansson som hållit på med friidrott i bara några års tid. På 5000 meter är Etiopiens Almaz Ayana storfavorit att fullborda dubbeln som Mo Farah gick bet på i går.

Sandra Perkovic, VM 2017.
Sandra Perkovic vann VM-guld 2013 och silver 2015. Sandra Perkovic, VM 2017. Bild: All Over Press Sandra Perković

I herrarnas höjd har Mutaz Essa Barshim stått för de fyra högsta hoppen världen i år och var också den enda som klarade kvalet helt utan rivningar.

Sandra Perkovic är qatarierns motsvarighet i damdiskusen. Kroatiens tvåfaldiga OS-mästare har presterat världens fyra längsta kast i sommar och var överlägsen i kvalet.

Kvällen avslutas sedan med stafetterna över 4 x 400 meter, där USA var kvickast i försöksheaten bland såväl damerna som herrarna.

TV-sändningar:

sön 13.8 kl. 9.35–15.55 TV2 & Arenan
sön 13.8 kl. 20.30–00.00 TV2 & Arenan

Kvällspasset och de tre första gångloppen visas direkt i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius och Mikael Ylöstalo. Herrarnas 20 kilometer gång sänds enbart på Arenan med finskspråkigt referat.

Tävlingsprogram:

9.45 D 50 km gång, final
9.45 H 50 km gång, final Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala, Aku Partanen
14.20 D 20 km gång, final
16.20 H 20 km gång, final

--------
21:00 H höjdhopp, final
21:10 D diskus, final
21:35 D 5000 m, final
22:10 D 800 m, final
22:30 H 1500 m, final
22:55 D 4 x 400 m, final
23:15 H 4 x 400 m, final

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport