Hoppa till huvudinnehåll

Besvärligt inför skolstart vid Kvarnbackens skola i Borgå

gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17
Andersbergsgatan ska inför skolstart se åtminstone lite mera farbar ut än dagen före. gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,andersbergsgatan

Orden dålig tajming beskriver kanske bäst situationen. Gatuarbeten har lagom inför skolstart stängt av Andersbergsgatan invid Kvarnbackens skola i Borgå.

Kvarnbackens skolas rektor Anne Smolander har inte informerats om gatuarbetet av Borgå stad.

Smolander har därför själv varit på plats för att få information av de som håller på med arbetena på Andersbergsgatan. Enligt arbetarna ska beläggningen göras på tisdag morgon.

Föra och avhämta på annan plats

Rektor Smolander har naturligtvis haft en brådskande dag inför den första skoldagen.

Ett extra uppdrag har på grund av gatuarbetet varit att försöka få tag på skoltaxitrafikanterna för att informera dem om gatuarbetena vid Andersbergsgatan. Ännu klockan 17 hade det inte lyckats.

- Skoltaxibilarna brukar lämna eleverna just vid Andersbergsgatan, vilket inte kommer att lyckas imorgon, men det går ju att köra in på parkeringsplatsen bakom skolhuset också via Karlsborgsgatan, säger Smolander.

gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17
gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,andersbergsgatan

Gatan fixas ännu på måndag kväll

Trafikingenjör Hanna Linna-Varis vid Borgå stad kan bara beklaga. Hon är mycket medveten om att en stor del av trafiken till och från skolan sker just längs den aktuella gatan.

- Vi kommer att arbeta långt in på kvällen på måndag, så tanken är nog att det inte mera på tisdag ska se ut som det ser ut idag, men om gatan är farbar från ända till ända återstår att se, säger Linna-Varis.

Beläggningsarbetena kommer alltså om allt går väl att inledas på Andersbergsgatan ännu på måndag kväll. Skyddsvägsmarkeringarna kommer man dock knappast att hinna måla på måndag.

gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17
Farthindret och övergångsstället på Anderbergsgatan invid Kvarnbackens skola är inte ännu återställt. gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,andersbergsgatan

Kommuntekniken övervakar

Personal vid Borgå stads kommunteknik kommer att finnas på plats vid Kvarnbackens skola på morgonen.

Också kring de andra skolorna i centrum ska personalen vid Borgå stads kommunteknik övervaka trafiken och hjälpa skolelever över gatan.

Ett tiotal personer från avdelningen kommer att patrullera vid skolorna i centrum mellan klockan 8.15 och 9.30.