Hoppa till huvudinnehåll

Blå framtids linje ännu i det blå

Bildcollage som visar Sampo Terho vid ett podium mot en blå himmel.
Bildcollage som visar Sampo Terho vid ett podium mot en blå himmel. Bild: Sebastian Dahlström Blå framtid,Sampo Terho

De Sannfinländska utbrytarnas politiska rörelse Blå framtid är ännu ett frågetecken på den politiska kartan. Ledningen undviker skarpa linjedragningar i ideologiska frågor.

Blå framtids sammanhållande kitt utgörs tillsvidare av den egna skapelseberättelsen:

I begynnelsen splittrades Sannfinländarna och de rättrogna tvingades ut i diasporan. Nytt alternativ som de kallade sej räddade Finland från regeringskris och tryggade den ekonomiska tillväxten.

Till berättelsen hör ett martyrinslag eftersom man sätter sin egen politiska framtid på spel.

"Vi tryggade 10.000 finländska arbetsplatser, men inte våra egna jobb" som Blå framtids ordförande, Sampo Terho formulerade det på föreningens och riksdagsgruppens sommarmöte i Esbo stadsfullmäktige.

Odramatiskt möte i Esbo

Själva sommarmötet var en rätt odramatisk historia.

Sällan har en nygrundad politisk rörelse hållit så lite låda om sina krav som nu.

Orsaken stod att se bland deltagarna, de flesta av dem riksdagsledamöter och deras assistenter, kanske ett fyrtiotal allt som allt.

Var och en satt i salen på grund av att de stöder regeringsprogrammet, åtminstone formellt, och inte vill hamna i opposition tillsammans med halla-ahoiterna.

Med den utgångspunkten är det svårt att föreställa sej revolutionära brandtal och radikala linjedragningar.

Skatteuppror och övre gäns för valfinansiering

Men visst kom man med några utspel:

Simon Elo uppviglade medelinkomsttagarna till skatteuppror i bästa Mogens Glistrup-anda. Visserligen ville varken Elo eller Sampo Terho definiera vem som hör till medelinkomsttagarna ("en stor del av finländarna").

Dessutom konstaterade Elo i nästa andetag att regeringen i och med aviserade skattesänkningar redan kommit emot medelinkomsttagarna.

Ett mera konkret krav är utgiftgränser för kandidater i val. Ett budgettak på 15.000 euro i kommunalval och 40.000 euro i riksdagsval ska förhindra att pengarna styr chansen att bli invald.

I frågan om EU:s framtid säger rörelsen nej till en federation men ja till en "handelsunion".

simon elo
Simon Elo "Gamla politiska linjedragningar är inte relevanta för de flesta väljare" simon elo Simon Elo

Svåra frågor är förhandlingsbara

Rörelsen är förståeligt nog försiktig att dra allt för hårda linjer i fördelnings- och skattefrågor. Om några veckor samlas regeringen för slutliga budgetförhandlingar och Blå framtid är som ett småsyskon bredvid de två stora, Samlingspartiet och Centern.

En förlängning av den utökade solidaritetsskatten, familjestödsreformen... Allt det är saker man ska förhandla om, sägs det.

Samtidigt borde man ändå visa inför sina potentiella väljare att man sätter foten ner där det behövs.

tiina elovaara
Tiina Elovaara "Vi behöver inte placera oss på en politisk skala" tiina elovaara Tiina Elovaara

Är den politiska kartan förlegad?

Ledargestalterna för Blå framtid säger att väljarna numera tycker det är irrelevant var man står på den politiska kartan. Endast handlingarna räknas och har man en positiv attityd så får man understöd.

Då missar man idén med att ha en uttalad politisk ideologi, d.v.s. att väljaren redan i förväg vet ungefär vilka handlingar man kommer att skrida till i oväntade situationer.

jari lindström
Jari Lindström "Vårt sociala samvete ska synas, men vi är inte socialister" jari lindström Lindström

Blå framtids gallupsiffror i juli gav ett understöd på 0,7%. Det är helt klart att det realistiska understödet är större, redan Terhos och Timo Soinis personliga röstmängder i riksdagsvalet 2015 skulle ha gett ca 1,5%.

Men håller man fast vid att "handlingarna räknas" och att man därmed inte behöver placera sej ideologiskt finns det en risk att väljarunderstödet inte växer mycket mer än det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes