Hoppa till huvudinnehåll

Heliövaara om tilläggspensionen: Finnair gjorde ett självständigt beslut

Eero Heliövaara, chef för statsrådets enhet för ägarstyrning 14 september 2016.
Eero Heliövaara, chef för statsrådets enhet för ägarstyrning 14 september 2016. Eero Heliövaara, chef för statsrådets enhet för ägarstyrning 14 september 2016. Bild: Lehtikuva Eero Heliövaara,heliövaara

Finnairs styrelse beslöt för cirka ett år sedan självständigt att vd:n Pekka Vauramo ska få tilläggspension, säger Eero Heliövaara, chef för statsrådets enhet för ägarstyrning.

Heliövaara besökte i mars 2016 ordföranden för Finnairs kompensationskommitté Jussi Itävuori. Enligt Heliövaara handlade diskussionerna om olika sätt att höja Vauramos lön, eftersom "det uppkommit ett behov att granska lönenivån."

– Ett av alternativen var tilläggspension. Jag rekommenderade själv en löneförhöjning eftersom vi vet att tilläggspension är ett mer känsligt ämne, även om användandet av tilläggspensionen i det här bolaget är helt inom det ägarpolitiska principbeslutet.

"Tilläggspensionen var ett alternativ bland andra"

Eero Heliövaara säger att han inte underrättade statsminister Juha Sipilä (C) om tilläggspensionen till Finnairs vd Pekka Vauramo eftersom tilläggspensionen i det skedet bara var ett alternativ och inget beslut hade fattats.

Sipilä var den minister som ansvarade för statens ägarstyrning vid den tiden. Heliövaara kommenterade ärendet i Yles morgon-tv på måndagen.

Heliövaara påminner om att en tilläggspension vid samma tid skulle införas vid Fortum, där staten är majoritetsägare. Han tror att man vid Finnair tänkte att man skulle kunna göra likadant.

Styrelsen för ett statsägt börsbolag får på egen hand bestämma om tilläggspensioner - om bolaget också har andra ägare.

Däremot kan man enligt Heliövaara ifrågasätta om flygbolagets beslut om tilläggspension var fiffigt.

(FNB,Yle)

Läs också