Hoppa till huvudinnehåll

Klaus Suhonen skriver låtar på löpande band

Klaus Suhonen
Klaus Suhonen Bild: Yle/Fredrika Sundén porträtt,peoples

Klaus Suhonen är låtskrivare och en av eldsjälarna i bandet Hans on the Bass. Benny Törnroos träffade Klaus och för att diskutera hans musikaliska bakgrund och vilken musik han inspireras av.

Klaus Suhonen skriver musik, spelar gitarr och sjunger i bandet Hans on the Bass.

- Vi gör lite kitschig överromantisk 70-talsmusik blandat med pop.

I många av Hans on the bass låtar kan man höra någonting som låter bekant.

- Jag tror att när man gillar någonting så vill man fortsätta på det utan att kopiera det. Jag tänker mig att Hans on the Bass låt Maria skulle kunna sjungas på franska eller vara en låt från en 60-tals film. Så jag rör mig i en fransk 60-tals värld och lånar mycket därifrån. Emellanåt lånar man medvetet och emellanåt lånat man omedvetet.

Jag märkte att när man spelar c och e samtidigt så låter det bra.

Det första musikaliska minnet Klaus har är att det fanns ett Fazer Mignon piano hos hans mormor och morfar som han brukade sitta och spela på.

- Jag märkte att när man spelar tonerna c och e samtidigt så låter det bra. Och när man flyttade några fingrar lät det emellanåt bra och emellanåt dåligt. Det är det första jag kommer ihåg, säger Klaus.

Det var början till det stora intresset för att skriva låtar. Klaus har skrivit så många låtar så att han inte riktigt koll på hur många det egentligen är.

- Med Hans on the Bass har vi gjort fyra skivor, jag har gjort en skiva med ett annat band och så jag skrivit mycket låtar för många andra projekt.

Bandet Hans on the Bass.
Gruppen Hans on the Bass Bandet Hans on the Bass. Bild: Yle umk 2015

Klaus har lätt för att skriva låtar och producerar dem på löpande band.

- Men det som är tokigt är att det inte finns någon tid när man kan sitta ner för att skriva låtar. Om jag sitter hemma med gitarren upplevs det som om jag inte gör någonting. Då skulle jag kunna föra ut skräp eller hjälpa ungarna med någonting, säger Klaus och skrattar.

Klaus berättar att han har telefonen full med melodier han har gnolat och bandat in när han kommit på någonting. Utgående från det funderar han sedan vidare och ofta resulterar det i en låt.

James Bond-freak

Klaus är ett stort fan av soundtrack från gamla 60 och 70-tals filmer, speciellt musiken från Bondfilmerna. Han menar att musiken i dagens filmer och tv-serier inte är den samma som den var förr.

- Från hur många av dagens tv-serier kommer vi ihåg soundtracket? Jag tror att inställningen var annorlunda förr.

Klaus menar att det förr lades ner mycket tid och omtanke på musiken. En person blev anställd för att skriva ett soundtrack och det kunde ta några månader innan det perfekta soundtracket var färdigkomponerat.

- Nuförtiden gör man låtar ganska hux flux.

Ett exempel på en perfekt låt enligt Klaus är soundtracket från James Bond filmen For Your Eyes Only.

- Många Bondlåtar är helt 100 poäng. Jag är absolut ett Bond-freak.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje