Hoppa till huvudinnehåll

Kryptovalutan bitcoin nådde ny rekordnivå

Bitcoin är en digital kryptovaluta.
Bitcoin är en digital kryptovaluta. Bild: Mostphotos Bitcoin,kryptovaluta

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att spränga barriärer. På måndagen steg priset till nya rekordnivån på över 4 300 dollar per bitcoin, enligt nyhetssajten Coindesk.

Prisstegringen har enligt Bloomberg att göra med en teknisk förnyelse som har gjort transaktionerna i bitcoinnätverket snabbare.

Arthur Hayes som grundat den Hongkongbaserade växlingssajten BitMex säger till Bloomberg att mängden transaktioner som kan genomföras relativt snabbt i teorin kommer att bli mycket högre, vilket har lett till att många personer nu är mycket optimistiska om bitcoin.

Priset på Bitcoin har stigit rejält under 2017.
Priset på Bitcoin har fyrfaldigats under 2017. Priset på Bitcoin har stigit rejält under 2017. Bild: Mostphotos Bitcoin,kryptovaluta,pengar

Bitcoin delades nyligen itu till följd av oenighet om hur bitcoin ska förnyas. I och med splittringen skapades den 1 augusti den nya kryptovalutan Bitcoin Cash

Bitcoin Cash kostar numera cirka 300 dollar per styck, alltså mindre än en tiondel av priset på en bitcoin.

Nyhetssajten Coindesk bedömer att priset på Bitcoin nu stiger i och med att oron över vad splittringen ska föra med sig nu har avtagit.

Bitcoin har nu ett samlat marknadsvärde på cirka 70 miljarder dollar. Marknadsvärdet för alla kryptovalutor uppgår till över 140 miljarder dollar.

Källor: Bloomberg, Coindesk, FNB-TT, coinmarketcap.com