Hoppa till huvudinnehåll

Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar.
Att endast påpeka vikten hjälper inte patienten. Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar. Bild: All Over Press läkare,patient,lyssnande (lystrande),kvinnor,sjukvård,läkemedelsordinationer,hälsa,hälsovård,mediciner

Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

Petra Signell tycker det är svårt att få hjälp med sin övervikt, och många läsare håller med. Ofta tvingas man bära bördan helt själv.

Hurdan hjälp får man då om man söker sig till hälsovården på grund av övervikt? Vi frågar Milla Rosengård-Bärlund som är specialläkare inom endokrinologi. I jobbet möter hon personer som skickats till specialsjukvården på grund av svår övervikt.

- I första hand blir man kanske skickad till en näringsterapeut. Det finns också olika hjälpgrupper på hälsocentralerna och på privata sektorn. Men vilken hjälp som erbjuds beror också på graden av övervikt, säger Milla.

En näringsterapeut är ju bra, men det kan kanske ändå kännas som en stor börda att bära själv. Räcker det verkligen?

- Det är en bra fråga. Behandling av övervikt handlar egentligen om mycket mer än bara näring. Det som skulle behövas är en helhetsbedömning.

Läkare Milla Rosengård-Bärlund, specialist i inremedicin
Milla Rosengård-Bärlund tycker läkarna kunde bli bättre på att läsa av sina patienter. Läkare Milla Rosengård-Bärlund, specialist i inremedicin Bild: Mikko Käkelä specialistläkare i inremedicin

Milla säger att övervikt ofta kan handla om stress, sömn och om att kunna behandla sina egna tankar.

- Det kan finnas mycket skam som delvis kan vara ett förhinder för processen. Man godkänner helt enkelt inte sig själv och känner att omgivningen inte heller gör det. Så frågar du om det räcker med endast näringsterapi är nog svaret nej.

Kunde finnas mer resurser

Petra Signell tycker att det finns väldigt få metoder att ta till när det gäller matmissbruk och att man i det missbruket ofta får klara sig själv.

Milla håller med om att man just nu tyvärr inte har tillräckligt med behandling för lindrig övervikt.

När situationen är svår och man får remiss till specialhälsovården finns många åtgärder, men när övervikten inte är så svår, kan det vara knepigare att få hjälp.

- Vi har inte tillräckligt med resurser, och det är nog något vi kommer att vara tvungna att öppna ögonen för i framtiden eftersom överviktsproblematiken hela tiden ökar.

Hjälp via webben underlättar

En lösning på resursproblematiken är att kunna få hjälp via webben.

- Inom specialsjukvården har vi utvecklat en webbaserad behandling av övervikt där man utöver kosten tar i beaktande fysisk aktivitet, sömn och stresshantering, bland annat med hjälp av mindfullnes, säger Milla.

Att bara ta upp det för att påpeka det är kanske inte det rätta sättet.

Den som deltar i behandlingen kan få en näringsterapeut eller annan specialist som hen har kontakt med via en chat. Varje vecka ges också uppgifter att arbeta med.

- Det här kan man också använda sig av om man har lindrig övervikt, så jag hoppas det ska vara en metod som ger mer resurser.

Behandlingen är ettårig och kostar inget för patienten, men det krävs en remiss för att få ta del av programmet.

Läkarna borde kunna erbjuda hjälp

Petra berättar att hon upptäckte att hon behandlades annorlunda efter att hon gått ner i vikt – att hon togs mer på allvar av sjukvårdspersonalen. Så länge hon var överviktig skylldes allt på just vikten.

Milla tycker det är tragiskt om det är så som Petra beskriver det - att hon behandlades annorlunda när hon gick ner i vikt. Hon tycker också det är synd om det uppfattas som om läkarna skuldbelägger en person med övervikt.

- Om du besöker en läkare på en kort jourtid för exempelvis en urinvägsinfektion, så finns det nog egentligen inte tid att prata så ingående om vikten, och då är det kanske fel att ta upp det om man inte också kan hjälpa patienten. Att bara ta upp det för att påpeka det är kanske inte det rätta sättet.

Men Milla påpekar också att vi inte heller ska glömma att läkaren förstås har en uppgift, och det är att se på patientens hälsa och överviktens betydelse för hälsan - och då också berätta om den.

Svårt att ta upp ämnet på rätt sätt

Milla träffar också patienter som säger att läkarna aldrig tog upp deras övervikt, fastän de hoppades på att de skulle göra det.

- Jag träffar personer som kommer till mig med en svår övervikt som har kämpat länge. De upplever att ingen någonsin sade någonting om det. Det är ett tecken på att det här är jättekänsligt.

Det finns alltså de som tycker att man alltid tar upp det och de som tycker att man aldrig tar upp det. Vad är då lösningen?

- Vi borde nog lära oss att läsa patienten lite bättre. Tar man upp det så borde man också kunna erbjuda hjälp, inte bara säga att "du ska äta mindre", säger Milla.

AA men för matberoende

Många efterlyser en sorts AA, alltså anonyma alkoholister, men för matberoende. Efter lite detektivarbete så visar det sig att en sådan organisation faktiskt redan existerar. Idén kommer från USA och det ordnas möten över hela världen. Vi har pratat med en av medlemmarna som har fått mycket hjälp genom att delta i möten.

Vi borde nog lära oss att läsa patienten lite bättre.

Milla är själv inte bekant med verksamheten eftersom den inte fungerar inom hälsovården i Finland.

- Säkert kan en del ha nytta av att höra andras erfarenheter, men man ska förstås vara försiktig när det gäller ätstörningar. Vi rör oss på känsliga områden där alla kanske inte gynnas av en sådan här grupp. Men jag har som sagt inga erfarenheter av dem, säger hon.

Sker en förändring i attityder

Tar då hälsocentraler och läkare emot överviktiga på rätt sätt eller kunde något förbättras? En förändring som nu kanske håller på att ske är att synen på övervikt förändras. Milla säger att många yrkesmänniskor inom hälsovården länge haft en tanke om att den som är överviktig helt enkelt äter för mycket. Men nu har man börjat inse att det inte alltid är så enkelt.

- Det sker positiva förändringar i attityderna, och jag tror nog att om man verkligen går och ber om hjälp så blir man nog tagen på allvar. I och med den webbaserade behandlingen så börjar det också finnas fler möjligheter nu.

Nyligen publicerat - X3M