Hoppa till huvudinnehåll

Miljontals har förlorat sina hem på grund av monsunregn

En nepalesisk man vadar igenom vatten med boskap på ryggen.
En nepalesisk man vadar igenom vatten med boskap på ryggen. En nepalesisk man vadar igenom vatten med boskap på ryggen. Bild: NARENDRA SHRESTHA Nepal,monsuner,monsunregn

I Sydostasien har miljontals förlorat sina hem på grund av hårda monsunregn. Många har omkommit och myndigheter befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

De hårda monsunregnen har orsakat stor förödelse i bland annat Nepal. Över en fjärdedel av landets distrikt har drabbats av jordskred och tiotusentals hus har förstörts i översvämningar.

Fotografier från landet visar hur lokalbefolkningen vadar runt i brunt vatten och hur hundratals turister med hjälp av elefanter evakueras från en nationalpark.

Tiotals personer har dött och många saknas fortfarande. Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga när räddningsarbetare når de mer isolerade byarna.

Dessutom har översvämningarna förstört risfält och stora mängder boskap har svepts iväg. Röda Korset varnar för att brist på mat och vatten riskerar att orsaka en humanitär kris i Nepal.

Barn i Nepal leker bland vattenmassorna i byn Topa.
Barn i Nepal leker bland vattenmassorna i byn Topa. Barn i Nepal leker bland vattenmassorna i byn Topa. Bild: NARENDRA SHRESTHA Nepal,översvämningar,monsuner

Också Indien och Bangladesh drabbat

Monsunregnet har också orsakat problem i Nepals grannländer Indien och Bangaladesh.

I Bangladesh har vattnet i arton stycken floder nått farligt höga nivåer samtidigt som väderprognoserna förutspår mer regn.

Redan nu har 600 000 personer har isolerats från omvärlden i på grund av regnet och hundratusentals fler har evakuerats.

Också i Indien har över en halv miljon personer förlorat sina hem på grund av regnet och infrastruktur så som järnvägar har förstörts.

Invånare i Indien bosätter sig tillfälligt på ett tak på grund av översvämningar.
Invånare i Indien tar tillflykt till ett tak på grund av översvämningar. Åtminstone 175 personer har dött i Indien, Bangladesh och Nepal på grund av monsunregn. Invånare i Indien bosätter sig tillfälligt på ett tak på grund av översvämningar. Bild: PIYAL ADHIKARY översvämningar,Indien,monsuner

Regnperioden i Sydostasien pågår mellan juni och september och exempelvis Nepal är beroende av monsunregn på grund av sitt jordbruk.

Jordskred och översvämningar är vanliga under regnperioden men har börjat orsaka allt större skada på grund av avskogning och dålig stadsplanering som gjort det svårare för marken att suga upp vattnet.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också