Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flera döda i terrorattack i Burkina Faso, tågstrejken inleds i kväll

Ett IC-tåg på Karis järnvägsstation.
Ett IC-tåg på Karis järnvägsstation. Tågstrejken börjar i dag klockan 18. Ett IC-tåg på Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Petra Thilman ic-tåg

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Tågtrafiken avstannar på måndag på grund av lokförarnas strejk. Tågen upphör att gå på måndag klockan 18. Aktionen avslutas vid midnatt på tisdag och tågtrafiken kommer i gång på onsdag morgon.

Samlingspartiets ministergrupp och Nytt alternativs riksdagsgrupp inleder sina sommarmöten i dag.

Utrikes

Minst 17 människor har dödats och flera har skadats i en terrorattack mot en turkisk restaurang i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Misstänkta jihadister stormade restaurangen vid niotiden på söndagskvällen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige är redo att axla ett större ansvar i medlingen mellan USA och Nordkorea. Sveriges ambassad i Nordkorea sköter redan kontakter mellan länderna som inte har diplomatiska förbindelser med varandra.

USA:s vicepresident Mike Pence fördömer amerikanska högerextremister i hårda ordalag, i motsats till president Donald Trump. Pence sade under sitt pågående besök i Colombia att USA inte har någon tolerans för hat och våld, nynazister, vita högerextremister eller Ku Klux Klan.

Vädret

Ganska soligt i landets södra och mellersta delar, i norr växlande molnighet. Regnskurar förekommer lokalt. Dagens högsta temperatur är 17 till 21 grader.

Läs också