Hoppa till huvudinnehåll

Tjuren från Malax har gjort sitt – Fredrik Smulter lägger av

Fredrik Smulter förbereder sig för ett lyft under VM i Sundsvall 2015
Fredrik Smulter förbereder sig för ett lyft under VM i Sundsvall 2015 (arkivbild). Fredrik Smulter förbereder sig för ett lyft under VM i Sundsvall 2015 Bild: Vbl/Mikael Nybacka Fredrik Smulter,tyngdlyftning

Gnistan finns inte längre där. Det sade Fredrik Smulter redan efter att ha vunnit EM-guld i klassisk bänkpress för Yle Sporten och på måndagen kom det slutliga beskedet: Tjuren från Malax lägger av med styrkelyftstävlingarna.

Smulter berättar om sitt beslut i ett långt inlägg på Facebook. Orsaken? Motivationen har försvunnit.

– Redan 2015 då jag steg av scenen i Sundsvall med mitt fjärde VM guld kände jag att motivationen för att tävla är slut. Jag har fortsatt att tävla om även i mindre skala i över två år enbart för att jag fortfarande njuter av att träna och vara stark i gymmet, skriver Smulter.

– Men någon gång måste jag börja väga in de hälsorisker som plus 150 kilogram i kroppsvikt ger. Så nu har jag med 34 år i mätaren valt att hoppa av, tillägger han.

Smulter lyfter fram flera av sina fantastiska erkännanden från den långa karriären. Bland dem världsrekordet som han lade beslag på åren 2014-15 och att han var den första lyftaren att nå 400 kilogram med utrustning.

– Mitt bästa minne!

Här kan du se Fredrik Smulter i tävlingar och på hemmaplan.

"Tänker fortsätta träna"

”Superhurrin” lyfter också fram den språkliga aspekten.

– Jag blev som finlandssvensk känd och rent av uppskattad i de mer robusta finskspråkiga miljöerna, skriver Smulter.

Lyftaren avslutar sin text med att tacka sina nära och kära för allt stöd han fått under sin framgångsrika karriär. Framtidsplanerna är också redan klara.

– Framtiden ser ut som sådan att jag tänker ta bort 25-30 kilogram i kroppsvikt. Men jag fortsätter och träna även om träningen kommer bli mer mångsidig. Jag har min familj att sköta om. En köksrenovering står på tur. Jag har mitt mighty MIF att förvalta, skriver Smulter.

– Vad som kommer de kommande 18 åren vet jag inte men jag är redo för att ”grind and shine”!

Smulter ville inte kommentera beslutet ytterligare för Yle Sporten på måndagen.

Läs också