Hoppa till huvudinnehåll

Vicepresident Pence fördömer vita högerextremister i motsats till Trump

Händelserna i Charlottesville och president Trumps vaga uttalande därefter utlöste demonstrationer över hela USA, bland annat utanför Vita huset i Washington
Händelserna i Charlottesville och president Trumps vaga uttalande utlöste demonstrationer över hela USA, bland annat utanför Vita huset i Washington Händelserna i Charlottesville och president Trumps vaga uttalande därefter utlöste demonstrationer över hela USA, bland annat utanför Vita huset i Washington Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Charlottesville,trump

USA:s vicepresident Mike Pence fördömer vita amerikanska högerextremister och nynazister i hårda ordalag, i motsats till president Donald Trump.

Pence sade under sitt pågående besök i Colombia att USA inte har någon tolerans för "hat och våld, vita högerextremister, nynazister, eller Ku Klux Klan (KKK)."

- Dessa farliga extrema grupper har ingen plats i det offentliga livet och vi fördömer dem i så starka ordalag som möjligt, sade Pence.

Trump för hård kritik

Trump har fått hård kritik för sitt eget vaga uttalande efter att tre människor dog i lördags då högerextremister och nynazister demonstrerade våldsamt i staden Charlottesville i delstaten Virginia.

Trump fördömde på lördagen hat och våld ”från många sidor”.

Men han fick kritik både bland demokrater och republikaner eftersom han inte nämnde någon gruppering vid namn och verkade jämställa nynazister med antirasister.

Vita nationalister och nynazister drabbar samman med motdemonstranter i Charlottesville, Virginia, i USA den 12 augusti.
Högerextremister och nynazister angrep motdemonstranter i Charlottesville både på fredagen och lördagen. Polisen har ocks fått hård kritik för att den inte ingrep i tid Vita nationalister och nynazister drabbar samman med motdemonstranter i Charlottesville, Virginia, i USA den 12 augusti. Bild: AFP / Lehtikuva Charlottesville,Virginia,USA,nynazism

Högerextremister däremot jublar över presidentens reaktion.

Den nynazistiska tidningen och webbsajten Daily Stormer hyllade Trump efter att han vägrade att svara på frågor om han fördömer nynazister och högerextremister.

- Då han ombads att fördöma så gick han bara ut ur rummet. Mycket, mycket bra. Gudskelov.

Vita huset försöker släta över

Vita huset gav senare ut ett uttalande där man fördömde vita högerextremister och KKK, men ingen undertecknade uttalandet och Trump själv har inte fördömt extremisterna i klara ordalag.

- President Trump fördömde alla former av våld och hat som visades upp i Charlottesville under helgen. Det inkluderar såklart vit makt-rörelser, KKK, nynazister och alla extremistgrupperingar, skrev Vita huset i uttalande.

Tre av Trumps närmaste rådgivare medverkade i olika tv-program på söndagen för att ta presidentens vaga uttalande i försvar.

”Trump kritiserade alla”

Hans nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster sa i tv-kanalen ABC att Trump var ”väldigt klar” i sitt uttalande och att han ”kritiserade alla, alla som är ansvariga för sådant här hat, inklusive vit makt-rörelsen och nynazister.”

McMaster sade också att han betraktar det som inhemsk terrorism då en högerextremist körde sin bil in bland motdemonstranter.

En 32-årig kvinnlig aktivist dödades medan 19 personer skadades.

Mannen som körde bilen var känd som en nynazist och han var medlem i en av de största extremistgrupper som arrangerade demonstrationen i Charlottesville.

För svag i sitt fördömande

Utöver demokraterna har också ovanligt många ledande republikaner kritiserat presidentens uttalande som alltför svagt och vagt.

Till och med presidentens fru och dotter tog klart ställning mot vita högextremister under veckoslutet.

Hans dotter Ivanka twittrade ”Det finns ingen plats i samhället för rasism, vit makt eller nynazism” medan frun Melania skrev att det inte finns rum för hat och våld trots yttrandefriheten som råder i USA.