Hoppa till huvudinnehåll

Anki Karhu: Rinken är fortfarande herrarnas lekplats – tyvärr

Damlandslaget i ishockey
Damidrott intresserar inte sponsorer, säger Espoo Uniteds ägare Jussi Salonoja Damlandslaget i ishockey Bild: Marko Hannula, Leijonat.fi vm i ishockey för damer

13 FM-guld, silver i våras – men nu får Finlands mest framgångsrika damhockeylag kalla handen. Satsningen på herrhockeyn i Esbo slukar allt och lite till. Rimmar illa med förbundets satsning på både damligan och damlandslaget, konstaterar Yle Sportens hockeykommentator Anki Karhu.

Damhockeyn har genom tiderna fått nöja sig med smulor från herrskapets bord. Dåliga istider, seriematcher i träningshallar utan läktare, ointresse för klubbens damlag och så vidare.

Till råga på allt har dessa idrottare stått själva för notan. För isen, för tränaren, för utrustningen. Det kommer också att rädda damhockeyn i Esbo. Laget och spelarna har inte blivit borskämda med gratis utrustning eller vant sig vid att kunna vara toppidrottare på heltid. Och det här kan de fortsätta med också utan Jussi Salonojas pengar.

När får vi krav på jämställd sponsring?

Men visst klingar det illa när den 41-årige miljonären säger att orsaken är att damhockeyn (och dambasketen med för den delen) inte intresserar varken publiken eller sponsorerna.

När ska politikerna i det här landet vakna och kräva att klubbarnas sponsorer förbinder sig att stöda både dam- och herridrott? När ska man kräva att flickor och pojkar har samma möjligheter innan man beviljar bidrag eller subventionerar is- eller hallkostnader? Det är redan vardag i Sverige.

SDHL lockar

I praktiken betyder det att damhockeyspelare i Sverige slipper betala månadsavgifter, får en del utrustning av sponsorer och hjälp med att hitta boende. Det betyder inget lyxliv eller garage fulla av sportbilar, men ett drägligt idrottarliv och möjlighet att satsa på idrotten.

I det nu aktuella landslaget hittar vi hela sex spelare med klubbadress i Sverige. Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen, Ronja Savolainen och Noora Tulus i Luleå samt Riikka Välilä och Rosa Lindstedt i HV71. Om de bästa spelarna lämnar landet – vad händer då med den inhemska damligan?

Hockeyförbundet OS-satsar på damerna

På tal om damligan. Här hemma har hockeyförbundet sedan Harri Nummela tog över ordförandeklubban också börjat satsa på damerna.

En satsning på damligan har lanserats och Damlejonen fick sin första chefstränare på heltid i Pasi Mustonen. Mustonens tjänst gäller över OS, alltså i tio månader. Om det blir praxis att också Damlejonen har en tränare på heltid får framtiden utvisa.

"Situationen är under kontroll"

Mångårige landslagsräven och hockeyförbundets styrelsemedlem Emma Terho säger att "situationen är under kontroll" för de spelare som, precis som hon själv, drog på sig Espoo Uniteds tröja förra säsongen.

Faktum är att beslutet knappast får några dramatiska följder för Esbodamerna. De är vana att klara sig själva. Säsongen har kört i gång och de första ligamatcherna spelas den 16.9.

Samtidigt kan jag inte låta bli att bli arg. Jag tycker faktiskt att det får räcka med attityden där man bara håller god min i elakt spel och kavlar upp ärmarna. Att man bara låter uttalanden av ägaren och finansiären svepa förbi som en fläkt från stenåldern.

När ska damidrottare i större utsträckning lära sig att stå på sig och kräva att bli rättvist behandlade? Var är alla upprörda politiker, jämställdhetsivrare och idrottsledare? Jag bara frågar.

Esboklubben en föregångare i Finland

  • Under namnen Kiekko-Espoo, Blues och senast Espoo United har föreningen spelat en viktig roll i damhockeyns historia i Finland. Klubben har dominerat damernas FM-serie i flera repriser.
  • Mellan åren 1999 och 2009 var det bara ett lag, Ilves år 2006, som lyckades bryta segersviten
  • Många nyckelspelare i landslaget, som Emma Terho, Karoliina Rantamäki och Noora Räty har också genom åren bidragit till Esbohockeyns segertåg.
  • Nu aktuella landslagsspelare i Espoo United är Minnamari Tuominen, Ella Viitasuo och Anniina Rajahuhta.