Hoppa till huvudinnehåll

Förberedelserna för utvidgningen av Pargas gruva har inletts

Dagbrottet i Pargas
Arkivbild. Dagbrottet i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus Dagbrott,gruvdrift,dagbrottet i pargas,Nordkalk

Pargas gruva utvidgas mot Sarlingatan. Gruvkanten flyttas ungefär 30 meter närmare gatan, på den före detta Föreningshustomten.

Enligt Nordkalk inleddes förberedelserna under förra veckan med att staketet flyttades närmare Sarlingatan, och fortsätter med röjning av träd och sedan avbaning av området. En del av avbaningsmassorna används till att bygga en ungefär tre meter hög skyddsvall, som fungerar som skydd mot Sarlingatan. Avbaningen beräknas vara klar i oktober.

Brytningen börjar eventuellt i slutet på året.

Utvidgningen av gruvan påverkar närområdet mycket litet; på grund av avbaning blir det temporärt mer trafik på Skräbbölevägen. I början kan borrningen på de översta nivåerna generera lite mera ljud tills arbetet kommit till djupare nivåer där verksamheten inte märks av lika mycket.

I utvidgningsområdet finns cirka en miljon ton kalksten att utvinna. Den bryts gradvis inom några år. I det nya området kommer sprängningar att göras cirka 2-4 gånger per månad. Genom att utvidga gruvan kan man optimera brytningen och få sten av olika kvaliteter.

Målet är att trygga gruvverksamheten i Pargas så långt fram i tiden som möjligt, meddelar Nordkalk.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland