Hoppa till huvudinnehåll

Lövskogsnunnan knaprar träd i Västnyland

En bild på två fjärilar av arten lövskogsnunna, den övre är en hane och den undre en hona.
Två fjärilar av arten lövskogsnunna. Den övre är en hane och den nedre en hona. En bild på två fjärilar av arten lövskogsnunna, den övre är en hane och den undre en hona. Bild: Jaakko Kullberg / Luomus nattfjärilar,insekter,fjärilar,Hangö,Västnyland,Hangö udd,nya arter,Lövskogsnunna,nattfjäril

En ny art av nattfjärilar har börjat få fäste i Finland. I Centraleuropa utgör den ett hot och i USA har den ätit upp områden stora som Finland. I Finland borde den däremot inte vara ett lika stort hot.

I varmare områden såsom Centraleuropa är nattfjärilen ett problem.

- Den är en av de värsta skadedjuren i skogarna i Europa. Det är bra att vi följer med situationen, säger Jaakko Kullberg som är museichef på Naturhistoriska centralmuseet.

Honor av arten lövskogsnunna har påträffades i fjärilsfällor på Hangö udd.

fjärilsfälla hänger i ett träd
Bild från 2010 på en fjärilsfälla på Örö. Fjärilsfällor fungerar med lampor som leder in fjärilarna i en tunnel och sedan en burk. fjärilsfälla hänger i ett träd Bild: YLE/ Monica Forssell fjärilar,fjärilsfälla

- Förr har vi haft enstaka emigrerande haneexemplar av lövskogsnunnan här, säger Kullberg.

Det har varit logiskt eftersom tidigare studier av arten i Europa har påvisat att honorna inte flyger så bra. De lägger även ägg på samma ställe som de har fötts.

Naturliga fiender också i Finland

Populationerna i Baltikum har däremot honor som är bra på att flyga. Arten har därför spridit sig över Finska viken till Finland.

Även på Örö utanför Rosala har Kullberg påträffat lövskogsnunnor.

- Vi vet om en linje på 50 kilometer där vi har observerat honor. Det betyder att vi kommer ha en inhemsk lövskogsnunnepopulation nästa år, säger Kullberg.

Man räknar med att det finns några tusen lövskogsnunnor i Finland.

Björklöv.
Björklöv. Bild: Yle/Jonas Blomqvist sommar

I den europeiska naturen har arten naturliga fiender, allt från parasiter till virus samt parasitflugor som äter larver.

- Det finska vädret är inte heller så lätt att leva med. Det är lite tveksamt väder här för många arter av nattflyn och nattfjärilar, säger Kullberg.

Insekterna älskar värme. Det milda vädret har gjort det möjligt för fler arter att flytta sig norrut.

- I dag har vi sådan fjärilsfauna i Finland som det fanns i Lettland för tjugo år sedan, säger Kullberg.

Borde inte skapa oro

Arten barrskogsnunnan finns redan sedan en tid tillbaka i Finland och det var därför väntat att även den här nunnan skulle komma hit, säger Kullberg. Även barrskogsnunnan är ett problem ute i Centraleuropa men inte direkt i Finland. Södra Finland är arternas nordligaste gräns.

Lokalt kan fjärilarna ändå ställa till problem.

- Om de flyger till en trädgård kan en hona lägga tusen ägg där. Tusen larver kan till exempel lätt förstöra ett äppelträd, beskriver Kullberg.

En hona lägger oftast 250 till 400 ägg, men kan lägga uppemot 1 500 stycken.

Ätit upp områden i storleksklass med Finland

I USA har den europeiska lövskogsnunna ställt till problem då den inte har naturliga fiender.

- Den har inte haft naturliga fiender och har ätit upp lövtråd på områden som är stora som Finland. Man har däremot introducerat parasitoider och virus som hjälper, säger Kullberg.

Skog på Mjölö
Lövträden i södra Finland har fått ytterligare en fiende - men läget är långt ifrån allvarligt. Skog på Mjölö Bild: Yle/Christoffer Kaski Mjölö,skog

I Finland finns det 650 växter som lövskogsnunnan kan leva på, uppskattar han.

– Det finns gott om mat åt den i Finland.

Dit hör arter såsom de flesta lövträd och till exempel blåbär och rosväxter.

Håll koll på nunnorna

Kullberg säger att även om lövskogsnunnorna inte borde ställa till några problem kan det vara skäl att hålla utkik efter dem.

Mera info om arten hittar man på Finlands artdatacenter.