Hoppa till huvudinnehåll

Oberäkneliga bilförare oroar i Borgåtrafiken

Borgå bilskolas evenemang på Borgå torg.
På Borgå bilskolas evenemang kunde både stora och små i trafiken lära sig om trafikvett. Borgå bilskolas evenemang på Borgå torg. Bild: Yle / Hanna Othman borgå torg

De kör för fort, de ignorerar stoppmärken och de pillar på telefonen. Borgåbilister får fotgängare att känna sig osäkra.

Borgå bilskola arrangerade på tisdag eftermiddag ett evenemang på Borgå torg med målet att lära barn och vuxna om trafiksäkerhet.

Hur säkra är då Borgås gator?

- Det är mycket beroende på bilföraren. Somliga stannar snällt då man går över vägen, andra inte, säger Joni Holmsten.

Jenna Hirvonen och Mila Muona lär sig första hjälp.
Åttaåringarna Mila Muona och Jenna Hirvonen lär sig första hjälp. Jenna Hirvonen och Mila Muona lär sig första hjälp. Bild: Yle / Hanna Othman mila muona

Anneli Hirvonen har kommit till torget med dottern Jenna Hirvonen och hennes vän Mila Muona. Anneli Hirvonen säger att hon känner rädsla då barnen rör sig i Borgå.

- Man får lov att vara väldigt försiktig i trafiken. Bilisterna kör som galningar ibland och respekterar inte alls övergångsställena, säger hon.

Hirvonen har gått igenom trafikreglerna med barnen och säger att de följer dem.

- Man ska titta till vänster och till höger innan man får går över vägen för att se om det kommer bilar, säger Jenna Hirvonen.

Jenna Hirvonen och Anneli Hirvonen på Borgå torg.
Anneli Hirvonen och dottern Jenna. Jenna Hirvonen och Anneli Hirvonen på Borgå torg. Bild: Yle / Hanna Othman jenna hirvonen

Vännerna säger båda att de känner sig trygga då de rör sig i trafiken.

Anita Hirvonen kommer inte på någon plats som hon anser vara speciellt farlig i Borgå, men påpekar att många struntar i hastighetsbegränsningarna på Jernbölevägen.

- Stoppmärkena ignorerar också somliga gladeligen. Som småbarnsmamma är man nog orolig för trafiken i Borgå.

Borgå bilskolas evenemang på Borgå torg.
Saija från Borgå bilskola demonstrerar hur det går för ett ägg då det faller i marken i en pytteliten hjälm. Borgå bilskolas evenemang på Borgå torg. Bild: Yle / Hanna Othman trafiksäkerhet

Sofia Papadopoulos säger att hon mest rör sig i Borgå med bil. Hon brukar ändå hålla ett extra öga på den bil som har väjningsplikt – för säkerhets skull.

Osäker känner hon sig också då hon går.

- Alexandersgatan känns farlig både för bilister och fotgängare. Träden skymmer sikten på vissa ställen, säger Papadopoulos.

Sofia Papadopoulos.
Sofia Papadopoulos. Sofia Papadopoulos. Bild: Yle / Hanna Othman Sofia Papadopoulos

Helen Högström från Borgå bilskola säger att hon ville arrangera evenemanget för att göra det tryggare i trafiken.

Hon har svårt att peka ut något enskilt ställe som är farlig för små fotgängare.

- Jag hoppas föräldrarna går igenom rutten till skolan tillsammans med eleven. Föräldrarna kan också fundera om det kanske finns någon väg som är lite längre men säkrare. Då kan det löna sig att ta den, säger Högström.

Hon önskar också att finländarna skulle sluta fingra på mobiltelefonen i trafiken. Både de som kör bil och de som rör sig som fotgängare eller cyklister.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland