Hoppa till huvudinnehåll

Skolstart i nyrenoverad skola i Söderkulla

En man i orange tröja står på en stege och lägger tätning vid taklisten i ett klassrum.
Ännu en timme innan eleverna anländer fixades de sista detaljerna i renoveringen. En man i orange tröja står på en stege och lägger tätning vid taklisten i ett klassrum. Bild: Yle / Petter Blomqvist skolor,renovering,Söderkulla,Sibbo,klassrum,söderkulla skola

Under sommaren har Söderkulla skola i Sibbo renoverats. Målet har varit att förbättra inomhusluften.

Ännu en timme innan skolstart finns det mycket bråte att röja undan i såväl korridorer som klassrum. Skolan har renoverats för att förbättra inomhusluften och samtidigt har man gjort en ytrenovering.

– Huset har tätats och man har putsat ventilationen. Luften vi andas är ju bland det viktigaste vi har så det här kommer säkert att förbättra trivseln i byggnaden, säger rektor Jan-Erik Holmkvist.

Skylt i fönstret vid Söderkulla skola med texten Årskurs 1.
Skylt i fönstret vid Söderkulla skola med texten Årskurs 1. Bild: Yle / Petter Blomvist skolor,Söderkulla,Skolstart

Under hösten kommer man att genomföra en symptomenkät för att följa upp att luftkvaliteten säkert har förbättrats.

För Holmkvist är det numera rutin att inleda skolåret. Han tycker ändå det är viktigt att ta i akt de som gör resan till skolan för första gången.

Jan-Erik Holmkvist
Rektor Jan-Erik Holmkvist tror att trivseln kommer att öka jämfört med tidigare läsår. Jan-Erik Holmkvist Bild: Yle / Petter Blomqvist Söderkulla,Sibbo,skolor,jan-erik holmkvist

– Efter över trettio år så finns det inte så mycket pirr i magen kvar. Tröskeln har också sjunkit för de som nu kommer att börja på första klass, till exempel eftersom förskolan är i samma byggnad.

Under skolåret kommer man att fästa speciell uppmärksamhet vid Finlands 100-årsjubileum.

– Vi kommer att satsa på ett stort kulturprojekt i samarbete med de finska eleverna och lärarna. Det blir en hel del konst med temat Finland 100 år!