Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien vill ha en tillfällig tullunion med EU

Brittiska flaggan utanför EU-kommissionen.
Brittiska flaggan utanför EU-kommissionen. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE flaggor,flagga,Storbritannien,Europeiska unionen,Brexit

Genom en tullunion hoppas regeringen kunna undvika störningar på marknaden. Samtidigt skulle Storbritannien ha rätt att förhandla fram bilaterala handelsavtal med icke-EU-länder.

I ett regeringsdokument som publicerades under tisdagen står det att Storbritannien har för avsikt att föreslå en tillfällig tullunion mellan den Europeiska unionen och Storbritannien efter att landet lämnat EU.

En tillfällig tullunion skulle ge företag och tjänstemän mer tid att förbereda sig för tullsystemet som träder i kraft efter brexit och den brittiska regeringen hoppas på så sätt att kunna undvika störningar på marknaden.

The Guardian skriver att Storbritannien samtidigt skulle få rätt att själv förhandla fram bilaterala handelsavtal med länder utanför EU, något som fullvärdiga medlemmar i EU:s tullunion saknar.

Också EU gynnas

Storbritanniens brexitminister David Davis säger att EU också skulle gynnas av en tillfällig tullunion med Storbritannien efter brexit.

Enligt Davis vore det möjligt att den tillfälliga tullsystemet skulle träda i kraft i början av år 2019 och att det troligtvis skulle vara i kraft i två år.

EU-kommissionen meddelar att den noggrant kommer att granska Storbritanniens förslag gällande framtida tullsystem och att dokumentet är ett steg i rätt riktning.

- Klockan tickar och förslaget kommer att hjälpa oss komma vidare i förhandlingarna, säger en talesperson för kommissionen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Storbritannien kommer att lämna EU i mars 2019, oberoende om landet har hunnit förhandla fram ett avtal med EU eller inte.

”Michel håller på att bli arg”

David Davis säger att Storbritannien inte kommer att redogöra för hur mycket landet kommer att betala EU för brexit inom de närmaste månaderna. EU har krävt att Storbritannien ska presentera sitt förslag på brexitnotan innan förhandlingar om framtida relationer kan diskuteras.

- Vi kommer att gå igenom det här väldigt, väldigt ingående så det kommer inte att finnas en slutgiltig summa före oktober eller november, säger Davis till radiokanalen LBC.

Enligt Davis håller EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att tappa tålamodet med Storbritannien.

- Michel håller på att bli arg på oss. Han säger att vi ”borde lägga fram vårt förslag”.

Davis lovar att Storbritannien kommer att reda ut situationen men förhandlingarna kommer att bli tuffa.

Källor: Reuters, The Guardian, AFP, AP