Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles reporter bevakar tågstrejken: Ingen tidig morgonrusning

Järnvägsstationen i Helsingfors
Järnvägsstationen i Helsingfors Bild: Lehtikuva tåg,järnvägstrafik,Järnvägstorget, Helsingfors stad,järnvägsstationer,järnvägar,Helsingfors

Lokmannaförbundets strejk fortsätter i dag och pågår ända till midnatt. På järnvägsstationen i centrala Helsingfors var det på tisdag morgon relativt lugnt.

- Det är tommare än vanligt men tågen till Ryssland går och en del turister är på väg. Annars är det ganska dött, säger Svenska Yles reporter Fredrik Palmén direkt från järnvägsstationen i Helsingfors.

Enligt Palmén är det främst turister som haft problem eftersom det inte står någonstans om strejken på engelska, utan nästan bara på finska.

VR:s konduktörer har till exempel gått omkring med skyltar på kinesiska.

Ett par turister på väg till flygplatsen hade missat att strejken pågick. De fick istället förlita sig på bussarna.

Utanför järnvägsstationen, vid Elielplatsen där ett flertal bussar avgår, var det lite mera liv.

- Definitivt mera än här vid stationen, men jag skulle säga att morgonrusning inte ännu kommit igång, rapporterade Palmén strax efter klockan 7.

Järnvägstorget i Helsingfors på tisdag morgon under tågstrejken.
Flygbussar på Järnvägstorget på tisdag morgon. Järnvägstorget i Helsingfors på tisdag morgon under tågstrejken. Bild: Lehtikuva Järnvägstorget, Helsingfors stad,järnvägsstationer,Helsingfors,bussar,busstrafik,busshållplats

Vid klockan 8 och 9 hade läget inte ändrats nämnvärt. De bussar som kommit in till Helsingfors har varit fulla, medan det har funnits mera plats på bussarna som åkt från centrum.

- Bussarna på Elielplatsen är kanske lite fullare men alla har hittills rymts in.

De busschaufförer Svenska Yle pratat med är också förundrade över att trafiken till och från centrum varit så pass lugn, berättar Fredrik Palmén.

- Det verkar som att folk har förberett sig väl.

Banan i Helsingfors.
Cyklister på banan i centrala Helsingfors på tisdag morgon. Banan i Helsingfors. Bild: Lehtikuva cyklister,cykel,Helsingfors,gångväg,trottoarer

Svårt förutspå rusningen på vägarna

Morgontrafiken på vägarna har inte heller varit onormalt hektisk, utan förlöpt som den brukar på vardagar, meddelade Trafikverket vid 7-tiden.

Normalt brukar rusningstiden vara mellan klockan 7 och 8 på morgonen. Men det är svårt att förutspå hur situationen på vägarna kommer att utvecklas, enligt Pertti Törni på Trafikverket.

- Det beror på hur människor åker till jobbet. Jobbar man på distans eller kommer man med buss. Det är svårt att säga.

Trafikverket har redan tidigare varnat för att det kan uppstå stockningar på infartslederna till Helsingfors.

På Åboleden i Esbo, riktning Helsingfors, var tre bilar inblandade i en kedjekrock vid 8-tiden som stoppade upp trafiken en del eftersom en körfil stängdes av.

Läget på vägarna kan följas med på Trafikverkets webbsida.

Samåk eller cykla om möjligt

I går orsakade strejken inga större trafikproblem. Bussarna i fjärrtrafiken har tagit i bruk extra kapacitet men i lokaltrafiken kan bussarna vara väldigt fulla.

Huvudstadsregionens trafik HRT uppmanar folk att samåka eller cykla.

Hoppa över Twitterpostning

Här finns en sammanfattning över hur du kan ta dig fram.

Protesten inleddes på måndag kväll klockan 18 och pågår fram till midnatt i kväll. Lokförarna återupptar sitt arbete under natten till onsdag.

Redan köpta tågbiljetter kan användas senare eller avbokas utan extra kostnad. All biljettförsäljning för tågresor upphör också under strejkens gång.

VR informerar om alla trafikändringar på sin webbplats, Facebook och Twitter.

Resenärer i huvudstadsregionen kan kolla upp en alternativ rutt åt sig på HRT:s reseplanerare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes