Hoppa till huvudinnehåll

Brutala Sibbomisshandeln på JO:s bord – Borgåpolisens utlåtande klart

ungdom sitter ensam i en korridor
(illustrerande arkivbild) ungdom sitter ensam i en korridor Bild: Mannerheims barnskyddsförbund Mannerheims barnskyddsförbund,ensamhet,ungdomar,nedstämdhet,depression

Polisinrättningens rättsenhet har nu gett sitt utlåtande till riksdagens justitieombudsman (JO) om hur förundersökningen sköttes i fallet med den svårt misshandlade 15-åringen i Nickby i Sibbo i januari.

- Jag kan inte själv kommentera detaljerna i fallet eftersom jag är part, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen.

Han fungerade som förundersökningsledare i fallet med den 15-årige pojke som misshandlades med airsoftvapen och sparkar på skolgården vid Leppätien koulu i Nickby i Sibbo.

Förundersökningen blev klar i våras och då klarnade det att ett klagomål över hur förundersökningen hade skötts hade lämnats in till riksdagens justitieombudsman.

"JO tar ställning till om det finns brister eller fel"

Malmberg kan inte kommentera vilka frågor klagomålet handlar om, men enligt en tidigare artikel i Sipoon Sanomat handlar det om att polisen inte har skött förundersökningen tillräckligt effektivt och noggrant.

Enligt klagomålet blir en stor del av händelseförloppet oklart i förundersökningen, skriver tidningen.

- Jag har gett mitt genmäle och efter det har vår rättsenhet med polischefen gett sitt, där de tar ställning till frågorna i klagomålet och till mitt svar. Sedan är det upp till JO att avgöra om det har funnits brister eller fel i förundersökningen.

Malmberg tror att JO:s utlåtande är att vänta inom en snar framtid.

Om JO finner brister i hur förundersökningen har skötts kan det handla om att fästa uppmärksamhet vid sakerna i framtiden, säger han.

- JO kan inte göra så mycket annat, men förstås kan mina egna chefer ge order om att jag ska utföra andra åtgärder i det här fallet, eller så kan det handla om att byta förundersökningsledare. Det är chefernas sak att avgöra.

Skolgård i solsken och snö.
Misshandeln ägde rum vid Leppätien koulus skolgård i januari 2017 (arkivbild). Skolgård i solsken och snö. Bild: Yle/Mikael Kokkola Nickby,Sibbo,skolhus

"I medeltal tio fall per år"

Malmberg konstaterar också att var och en dessutom har rätt att göra en undersökningsbegäran gällande en enskild polisman, om man anser att personen har begått något fel.

Är det ofta som någon gör klagomål till JO gällande Borgåpolisens förundersökningar?

- Jag har inga exakta uträkningar, men det handlar om i medeltal tio fall per år då någon klandrar ett av våra beslut eller våra förundersökningsåtgärder.

Ofta kan det handla om ett klagomål gällande polisens beslut att inte inleda en förundersökning, efter att polisen ansett att det inte har funnits skäl att misstänka något brott.

- I sådana fall kan en berörd själv anse att den råkat ut för ett stort brott, och godkänner inte polisens beslut. Då tar JO ställning till om polisen ändå borde ha inlett en förundersökning.

"Utgångsläget är att polisen är opartisk"

Malmberg konstaterar att han i rollen som förundersökningsledare längs med åren har skrivit ett hundratal svar på klagomål.

- Oftast har de inte lett till några åtgärder. Två gånger har det fästs uppmärksamhet vid små nyanser med tanke på framtiden, men utlåtandena har inte lett till att en ny förundersökning skulle ha påbörjats.

Malmberg säger att utgångsläget är att polisen är opartisk.

- Vi har inget intresse av att göra arbetet fel eller dåligt, utan gör så gott vi kan med de uppgifter vi har och försöker motivera åtgärderna. Ofta handlar klagomålen enligt min uppfattning om en känslomässig reaktion på ett beslut, och därför klandrar man det.

Personen som handlägger det nu aktuella misshandelsärendet vid JO är för tillfället på semester.

Offrets mamma, som står bakom klagomålet, har avböjt möjligheten att ge en kommentar till Yle Östnyland om detaljerna i fallet i väntan på JO:s beslut.

Polis i uniform
JO tar ställning till om det finns brister i polisens förundersökning. Polis i uniform Bild: Yle/Fia Doepel Ekenäs,polisen

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland