Hoppa till huvudinnehåll

Grekland ber EU om hjälp för att släcka omfattande skogsbränder

Brandmän kämpar mot elden nära byn Kalamos som ligger 50 kilometer från Aten
Brandmän kämpar mot elden nära byn Kalamos som ligger 50 kilometer från Aten Brandmän kämpar mot elden nära byn Kalamos som ligger 50 kilometer från Aten Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Grekland,skogsbränder

Grekland ber EU om hjälp bland annat för att släcka en omfattande skogsbrand nära huvudstaden Aten.

Sedan söndagen har nästan 150 skogsbränder brutit ut på olika håll i Grekland, men det är tre skogsbränder som oroar myndigheterna allra mest.

De allra flesta skogsbränder är under kontroll men skogsbränder nära Aten, på halvön Peloponnesos och på ön Zakynthos rasar vidare och kan hota byar och städer.

Grekland ber därför EU att aktivera unionens gemensamma civilförsvarsstöd som innebär att Grekland kunde få hjälp med flygplan för spanings- och släckningsarbetet.

Grekland hoppas särskilt att EU-länder kan bistå med flygplan för släckningsarbetet
Grekland hoppas särskilt att EU-länder kan bistå med flygplan för släckningsarbetet Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Grekland,skogsbränder

Armén har kallats in

Grekland hoppas framför allt att EU-länder kunde bistå med fyra specialtillverkade flygplan för släckningsarbetet.

Cypern har redan lovat 60 brandbekämpare.

Frankrike beklagar däremot att det inte kan erbjuda hjälp eftersom det har fullt upp med sina egna skogsbränder i de södra delarna av landet och på Korsika.

Den grekiska regeringen har kallat in armén för att bekämpa skogsbranden i Kalamos som ligger ett fyrtiotal kilometer från Aten.

300 brandmän, 100 soldater och fem släckningsplan försöker släcka branden i ett skogsområde där det också finns många fritidsstugor.

Ett tiotal hus har evakuerats eller förstörts och det hänger rök från branden över Aten.

Även lokala invånare deltar i släckningsarbetet
Även lokala invånare deltar i släckningsarbetet Även lokala invånare deltar i släckningsarbetet Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI Grekland,skogsbränder

20-tal bränder på Zakynthos

Flera olika bränder härjar också på den populära turistön Zakynthos och nära staden Amaliada på västra Peloponnessos.

Invånare har evakuerats på bägge håll, särskilt barn och åldringar.

- Sådant här har vi aldrig upplevt tidigare, vi hade 22 olika bränder enbart under det senaste dygnet, säger den lokala brandchefen Vassili Matteopoulus som klagar över att släckningsarbetet försvåras av hårda vindar.

Bränderna sätter också politiskt tryck på premiärminister Aleksis Tsipras vänsterregering som anklagas för att inte ha gett mer resurser för brandbekämpning.

- I denna kritiska stund är bränderna vår högsta prioritet. Tiden för en bedömning kommer senare, säger premiärministern kansli i ett uttalande.

Även Portugal och Albanien drabbade

Utöver Grekland och Frankrike kämpar även Portugal och Albanien med omfattande skogsbränder.

Över 60 personer har omkommit i skogsbränder i Portugal under den senaste månaden.

Som bäst härjar minst fyra större skogsbränder i regionerna Santarem och Castelo i mellersta Portugal.

Läs också