Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson tror på statliga pengar för Kvarkenfärjan

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson (SFP). Anna-Maja Henriksson Bild: Yle/Anna Ruda Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Kvarkenfärjan kommer att få statliga pengar, frågan är bara när. Det säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Hon besökte Vasa på onsdagen och träffade både stadens ledning och journalister. Kvarkenprojektet Midway Alignment som bland annat ska resultera i en ny färja mellan Vasa och Umeå har redan 2016 lovats pengar från regeringen.

- Nu skulle vi gärna se att pengarna också finns med i budgeten i något skede. Jag tror ju nog att de kommer in där, om de sen kommer i en tilläggsbudget får vi se. Vi fortsätter ju att bevaka den här frågan, säger Henriksson.

- Projektet berör ju inte bara Vasaregionen utan hela Finland och det berör samarbete i Norden och den fria rörligheten i hela Europa.

Så ska den nya färjan se ut.
Så ska den nya färjan se ut. Bild: Midway Alignment/Wärtsilä midway alignment of the bothnian corridor

"Rättvisan viktig"

Under några lediga sommarveckor på sommarstugan i skärgården har Anna-Maja Henriksson funderat på hur viktig rättvisan och känslan av att bli rättvist behandlad är för finländarna.

- Det här kommer ända från skolan där vi får våra vitsord beroende på hur man presterar. Där belönas elever som är aktiva och jobbar bra.

- Regeringen berömmer Vasaregionen och Österbotten och säger att vi borde vara en modell för resten av landet. Men sedan uppmuntrar inte regeringen och ger ett gott vitsord, utan man sänker vitsordet. Då syftar jag på att man inte vill ge omfattande jour till Vasa centralsjukhus och det här upplevs orättvist.

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/ Malin Hulkki rött kors

Henriksson hoppas att regeringen skulle behandla Österbotten rättvist.

- Jag har ännu förhoppningar om att den här skutan skulle svänga. Det känns som om regeringen har kört fast med att det bara finns tolv som ska få det här bästa vitsordet, fastän det finns 13 eller fler som också borde få samma vitsord.

- Man borde inse att 12+1 i det här sammanhanget med Vasa centralsjukhus skulle vara det kloka. Det här handlar i sista hand om vilja.

Henriksson påminner om att grundlagsutskottet gav regeringen bakläxa och att vårdreformen delvis förpassades tillbaka till social- och hälsovårdsutskottet.

"Svag regering"

Henriksson anser att regeringen är betydligt försvagad efter Sannfinnländarnas splittring efter partikongressen i juni.

- Regeringen har färre riksdagsledamöter bakom sig. En del av regeringen består av en grupp ministrar som ännu inte har något parti och som verkar ha svårt att hitta sin egen linje och komma framåt.

Statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Petteri Orpo (Saml) höll presskonferens om regeringskrisen på Villa Bjälbo den 12 juni 2017.
Petteri Orpo (Saml.) och Juha Sipilä (C). Statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Petteri Orpo (Saml) höll presskonferens om regeringskrisen på Villa Bjälbo den 12 juni 2017. Bild: Yle Regeringen Sipilä,Juha Sipilä,Petteri Orpo,Villa Bjälbo,presskonferens,Regeringskris,Jussi Halla-aho,Sannfinländarna,Samlingspartiet,Centern i Finland

Enligt Henriksson finns det en del ömma punkter i samarbetet mellan Centern och Samlingspartiet och den svaga regeringen kommer att påverka

- Nu när den ekonomiska tillväxten går åt rätt håll, det föds nya arbetsplatser och sysselsättningen blir bättre, så skulle vi också vara betjänta av en strakare regering. Det skulle fortsättningsvis behövas handlingskraft från regeringen.

Henriksson förutspår en tuff höst för regeringen. Hon tror ändå inte att regeringen kommer att falla.

- Det finns mycket som håller ihop den här regeringen. Framför allt för Centern och Samlingspartiet är vårdreformen den viktigaste prioriteringen och de har båda sina egna intressen av att få igenom reformen.

Vårdreformen viktig för regeringen

För Centern är vårdreformen viktig eftersom de enligt Henriksson ser sin chans att få igenom en landskapsförvaltning och för Samlingspartiet är valfriheten inom vården viktig.

- Någonstans ska de väl lyckas mötas, men nog har de ett stort jobb med att hitta vägen fram. Samtidigt vet vi att Samlingspartiet egentligen inte tycker om landskapen och inte vill ha så här många. Centern är tveksam till valfrihetens omfattning.

Var Blå Framtids ministrar står i vårdfrågan säger sig Henriksson inte veta.

- Vi har inte hört några linjedragningar eller visioner om sjukvården i Finland.

- Det här betyder att det är på axeln Centern-Samlingspartiet som de viktiga besluten fattas. Så länge de går någorlunda i takt sitter den här regeringen.

Utrikesminister Timo Soini samlade namnunderskrifter för Blå framtid i Alberga den 15 augusti 2017.
Utrikesminister Timo Soini samlade namnunderskrifter för Blå framtid i Alberga den 15 augusti 2017. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Timo Soini,Blå framtid,politik

Det blir problem för regeringen om Blå framtid-gruppen blir så splittrad att medlemmar hoppar av. Henriksson tror att risken också finns att frestelsen blir för stor för Samlingspartiet att de väljer att hoppa av regeringen om de inte får som de vill.

- Jag tror att Centern är de som håller allra hårdast fast i regeringen eftersom de vet att det här är deras chans att få landskapsförvaltningen. Det finns ju inte hemskt många andra partier i riksdagen som vill ha den.

Om landskapsreformen går igenom hoppas Henriksson att landskapen själva skulle få bestämma nivån inom vården, både vad gäller hur omfattande jour och hur mycket dagkirurgi man ska ha.

- Sådant som fungerar ska man inte förstöra.

Budgeten får inte högsta betyg

Regeringens budgetförslag är enligt Henriksson ett steg i rätt riktning till den del att skuldsättningen ser ut att avmattas, trots att Finland kommer att låna över tre miljarder euro nästa år.

- Det som är trist är att regeringen fortsättningsvis väljer att inte satsa på utbildningen. Man kar ju skurit ner åtskilliga hundratals miljoner de senaste åren och nu sätter man lite småsmulor tillbaka till utbildningen. Det är med utbildning och skola och med en skolad befolkning som vi lyfter det här landet.

Dessutom anser Henriksson att regeringen kunde göra mera för att förbättra sysselsättningen. Till exempel kunde man skapa mer flexibilitet på arbetsmarknaden och förutsättningar för lokala avtal och ge företagen rätt att anställa vem de vill också om personen kommer från ett icke-EU land.

- Det här kombinerat med att familjeledighetsreformen inte kommer igång gör att vitsodet inte blir jättegott för den här budgeten.