Hoppa till huvudinnehåll

Obetydliga mängder bakterier i Lovisaviken men simförbudet fortsätter

Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk
Plagen i Lovisaviken är vanligtvis en populär badstrand, men nu rekommenderas det att man inte simmar där. Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,Plagen badstrand,lovisa plagen

Miljöhälsovården rekommenderar fortsättningsvis att man undviker att simma i Lovisaviken. Nya provresultat förväntas bli färdiga måndagen den 21 augusti.

I de provresultat som miljöhälsovården tagit på olika håll i Lovisaviken har man hittat små mängder bakterier, men inga exceptionella halter av kolibakterier och enterokocker.

Rekommendationen är därför att fortsättningsvis undvika att simma inom hela Lovisavikens område.

På torsdagen kommer miljöhälsovården att ta nya prover av vattnet. Resultaten av proverna förväntas bli klara på måndagen 21 augusti och då ges nya rekommendationer.

Vind och vatten

Orsaken till de nya proverna är att man inte riktigt känner till hur vattenströmmar och vindar rör om vattnet i viken. Därför vet man inte hur det förorenade vattnet kan tänkas sprida sig.

Chefen för vattenförsörjning Markku Paakkarinen säger att hela situationen grämer honom. Men det är bra att ta det säkra före det osäkra.

- När jag tittar på provresultaten så ser mängden bakterier som hittats verkligen små ut. Alltid finns det en viss mängd bakterier i vattnet, säger Paakkarinen som också råder till att använda bondförnuft.

Stort blått hus
Valkom reningsverk. Stort blått hus Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,valkom

Tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Valkomviken som en följd av stormen Kiira som drog fram över södra Finland den tolfte augusti.

Läckaget berodde på att en pumpstation för avloppsvatten i Valkom träsk var ur bruk i ungefär fyra timmars tid.

Enligt Paakkarinen var det antingen ett elavbrott eller alltför hög spänning som skadade styrsystemet så att pumparna slutade fungera.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland