Hoppa till huvudinnehåll

Pengabrist orsakar avbrott i studierna - dyra läromedel påverkar

Ett klassrum i Finno skola i Esbo.
Ett klassrum i Finno skola i Esbo. Bild: Yle/Kristian Svensson Klassrum,skolor (läroinrättningar),Finno,finno skola

Var fjärde studerande som avbryter sina studier på andra stadiet uppger att de gjort det delvis på grund av brist på pengar, uppger Rädda barnen.

Organisationen uppger att bristen på pengar är en vanlig orsak till att unga inte utbildar sig.

Enligt organisationen kan de totala kostnaderna för att studera på gymnasiet stiga till 2 600 euro och för vissa yrkesutbildningar är summan ännu högre.

Skolböcker och arbetsredskap, som till exempel skyddsutrustning och kockknivar, kan innebära dyra anskaffningar för eleven.
Siffrorna baserar sig på preliminära uppgifter från ungdomsbarometern.

Enligt barometern är det främst yrkeselever som lider mest av pengabrist. Bristen på pengar har inverkat på var fjärde studerandes val att avbryta studierna.

- Av de bidragsansökningar som vi tagit emot vid Rädda barnen har vi märkt att priset för läromedlen som elever på andra stadiet behöver är för hög för hundratals familjer. Vi tror att de som kontaktar oss bara är toppen av isberget, säger organisationens generalsekreterare Hanna Markkula-Kivisilta i ett pressmeddelande.

- För många är en yrkesutbildning eller studentexamen helt enkelt för dyr. I den situationen uppfylls inte barnens rätt.
Risken för att bli utanför samhället ökar

Enligt Rädda barnen har femton procent av finländarna inte tagit en examen på andra stadiet då de fyllt 25 år.

Låginkomsttagare får det svårt

Andelen är stor bland barn som växt upp i familjer med små inkomster, vilket ses som problematiskt eftersom fattigdomen ärvs.

Över 100 000 minderåriga barn lever i en familj vars inkomster är små.

Siffrorna baserar sig på preliminära uppgifter från ungdomsbarometern som gjorts av Statens ungdomsråd och Ungdomsnätverket och som publiceras i januari 2018.

Flera barn-, föräldra- och studentorganisationer kräver att gymnasie- och yrkesutbildningarna ska vara gratis. Organisationerna publicerar ett medborgarinitiativ i september där de kräver att myndigheterna utreder hur man kunde gå över till att göra andra stadiets utbildningar gratis.

- Det viktigaste är att få alla ungdomar att minst utbilda sig med en examen från andra stadiet, ingen ung ska lämnas utanför samhället bara för att studierna kostar, säger vice ordförande Pinja Perholehto vid studentorganisationen Sakki.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes