Hoppa till huvudinnehåll

Pintxosrunda på rekordtid i domarnas fotspår - landets enda pintxosfestival ordnas i Tammerfors

Pintxos på serveringsfat i baren Salud i Tammerfors
Pintxos på serveringsfat i tapasbaren Salud i Tammerfors. Pintxos på serveringsfat i baren Salud i Tammerfors Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,Bardisk,salud

En restaurang och en pintxo var sjätte minut för att hinna smaka på alla tävlingsbidrag i årets Tamperrada. Så såg tidtabellen när domartrion besökte 42 utvalda restauranger för att kora årets vinnare i landets största matfestival i Tammerfors. Svenska Yle fick följa med.

Tamperradan ordnas i år för femte gången av det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs.

Domarna i tävlingsmomentet är Mikko Reinikka, Marko Alenius och Anette Mellin. De representerar den lokala avdelningens högsta ledning i Tammerfors.

Mikko Reinikka, Marko Aurelius och Anette Mellin provsmakar pintxos.
Domarna Reinikka, Alenius och Mellin provsmakar pintxos i saluhallen. Mikko Reinikka, Marko Aurelius och Anette Mellin provsmakar pintxos. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tamperrada

Publiken får också rösta fram sin favorit. Kocken bakom den gastronomiskt mest intressanta pintxon vinner en resa till San Sebastian i nordöstra Spanien den 18 januari 2018. Denne får samtidigt delta i den lokala festivalen Tamborradan.

Kl. 15.00 - Rundan inleds

I Tammerfors saluhall sitter domarna vid ett bord och gör upp rutten. I samma veva serveras tre små smakbitar som är restaurangerna 4 Vuodenaikaas, Kalaherkut Nygréns och Ohana Grilles tävlingsbidrag i år.

Personalen dukar upp en liten strut mousse av kungskrabba, caviart och alger. Följande rätt är en minihamburgare, så kallad slider, fylld med cheddar. Den tredje är ett friterat ostron med tomat och majonnäs.

Friterat ostron och en strut med kungskrabba och caviart.
Friterat ostron och en strut med kungskrabba och caviart. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,ostron,tamperrada

Provsmakningen tar ett par minuter. Domarna betygsätter snabbt rätterna för smak, presentation och innovation. Och så bär det av.

Pintxos och txakoli

Tamperradan är en rolig omskrivning på Tamborrada de Donostia. Det är en traditionell slagverksfestival i San Sebastian den 20 januari. Då tävlar också lokala kockar om vem som lagar den bästa pintxon.

Pintxos är den basiska motsvarigheten till tapas. Ordet kan härledas till verbet pinchar som betyder att peta eller hugga. De är alltså små rätter med en tandpetare stucken rakt genom.

Kockar tillreder pintxos.
Restaurang Tuhtos kockar lagar pintxos. Kockar tillreder pintxos. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,Tammerforshuset,tuhto

En typisk pintxo har en bit baguette som bas. Toppingen varierar stort, men anklever, ansjovis, bläckfisk, skaldjur och marinerad paprika förekommer ofta.

Smakupplevelsen bygger på en fin balans mellan de fem smakerna i en enda tugga.

I basiska barer och restauranger står munsbitarna vanligtvis uppradade på fat på bardisken.

Flera ställen serverar också större portioner som beställs separat. Pintxos serveras både kalla eller varma.

Pintxos på serveringsfat i Tammerfors.
Pintxos på serveringsfat i Tammerfors. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,ostron,tamperrada

Till pintxos dricks vanligtvis txakoli, som är ett är vitt vin med hög syra och låg alkoholhalt. Vinet görs huvudsakligen på den lokala gröna druvan hondarribi zuria.

Restaurangerna och barerna i Tammerfors listar ett syrligt vitt vin eller rosé till sina pintxos.

Kl. 17.00 - Jubileumsåret syns tydligt

Sami Lappalainen hälsar domartrion välkommen till gastropuben Bookers med att skära upp tunna skivor iberikoskinka. Han pratar varmt för sin rökta mört med kummingurka.med sidfläsk.

- Hur smakade det? Vad de gott? undrar Lappalainen. I år har jag inspirerats av temat Finland 100.

- Vi har kommit överens om att inte säga någonting till någon medan vi går runt, svarar Mikko Reinikka med ett leende.

Dekalen för tävlingen Tamperrada år 2017
Dekalen för tävlingen Tamperrada år 2017 Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tamperrada

Utanför diskuteras rätterna desto mer. Det finska jubileumsåret syns tydligt i flera av tävlingsbidragen.

- Det är inte nödvändigtvis helt fel, menar Reinikka. Vi uppskattar innovationer och reglerna är så pass fria att kockarna har stort utrymme att leka med lokala råvaror och smaker.

Servitör med en pintxo på tallriken.
Pintxo med rökt siklöja och ginmarinerad gris. Servitör med en pintxo på tallriken. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tuulensuu

Domartrion har redan ett tiotal restauranger och barer bakom sig. De har provsmakat en salt kanelbulle med friterat grisöra och mandelkräm, sherryglaserad vaktelvinge och en bulle friterad bondböna med barkbröd och libbsticka.

Köksmästare på hotell Rosendahl försöker locka domarna med en strut av gyozadeg med rökt renmousse och pärlor med tranbärsvodka.

- För mycket deg. Den sitter kvar i tänderna, är den gemensamma bedömningen av pintxon.

Wistub Alsace tävlar med ett surdegsrågbröd med jallumarinerad kalvlever och tranbär.

Pintxo med renmousse i en gyozastrut.
Renmousse och pärlor av transbärsvodka i en strut. Pintxo med renmousse i en gyozastrut. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,hotell rosendahl

Medan stegmätaren tickar på utsätter Reinikka, Alenius och Mellin flera rätter för hård kritik.

En mousse är för vattnig. Ett bröd är för salt, ett annat för degigt. Någon rätt är för ensidig eller för komplex.

- Jag har en hinna av fett uppe i gommen som är svår att bli av med, skrattar Mikko Reinikka när vi promenerar vidare från Bistro Julienne där tävlingsbidraget var en lammkebab med lök och kål.

- Det är väldigt mycket mörkt bröd som dominerar och där smakerna från de andra ingredienserna lätt försvinner, konstaterar Mellin. Och vissa rätter har inget med pintxos att göra överhuvudtaget.

Efter vårt besök i Tammerforshuset hade jag en eftersmak av gammal fisk i munnen som hängde sig kvar i ungefär en kvart.

Andra krögare lyckas överraska med autentisk smak och goda råvaror.

Domarna är något uppjagade efter den friterade arancinin, alltså risottobullen av kalvbräss och jordärtskocka med dragonkräm hos Dining 26.

Gravlaxen med rökt smak som serverades tillsammans med en utsökt spansk vermouth hos Sasor fick samtligas ögonbryn att lyftas.

Närbild av Marko Aurelius torso och kockjacka.
Närbild av Marko Aurelius torso och kockjacka. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tamperrada

- Det blir svårare att hitta en vinnare i år än ifjol. Tävlingsbidragen har en mycket jämnare kvalitet, säger Marko Alenius.

Kl. 19.00 - En kulinarisk orientering

En pintxosrunda är en sällskapsform där man träffas över ett glas vin och delar några små rätter mellan varandra. En pintxo är mer än en smörgås, men inte en måltid.

Om restaurangerna och barerna ligger nära varandra besöker man några stycken under ett par timmars tid.

Sedan fortsätter färden vanligtvis till en restaurang för en riktig måltid eller hem för att avsluta kvällen med familj och vänner.

Besökare förser sig med mat vid disken.
Besökare förser sig med mat vid disken. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,ostron,tamperrada

Under Tamperradan serveras pintxos mellan kl 16 och 21. Det är också domarnas tidtabell. Dagens pintxosrunda har därför fått dragen av ett kulinariskt pokemon go-spel.

Domarna träffar kollegor på vägen och i Tammerfors-huset ser jag en familj som jag känner igen från tidigare under eftermiddagen.

- Det här är vårt femte ställe. Här verkar det finnas flera rätter som vi vill smaka på, säger pappan med dottern på armen.

Medan jag fotograferar Tuhtos kockar och köksmästare Heikki Kärkkäinen har domarna redan ätit upp och bedömt sina portioner av gravlaxtartar med knäckebröd av torkat laxskinn.

Tamperradans domare på väg till en restaurang.
Domarna på väg till nästa provsmakning. Tamperradans domare på väg till en restaurang. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tamperrada

Vägen upp till Tampella och hotell Tammer känns lång.

- Tampellas rätt har blåmögelost från Ahlmans. Jag jobbade där ett tag förut, berättar Anette Mellin. Ahlmans har en gård strax utanför Tammerfors där de gör fina ostar av komjölk från finska allmogeraser.

Dessvärre imponeras domarna inte särskilt av restaurangens mörka bröd med blåmögelost, rödbeta, rosmarin och linfrön.

Kl. 21.00 - Byxknappen öppnas

Pintxosrundan har nått sitt slut. 42 restauranger har avverkats. Domarna sitter tysta runt bordet på Santé där personalen glad och förväntansfull har bjudit på en bulle med karamelliserad salmiakskalkon.

Mikko Reinikkas affisch med bilder på alla 55 rätter som deltar i år är full med kryss och små anteckningar.

Anette Mellin har öppnat byxknappen och hävt en shot grappa för att smälta maten. Marko Alenius har gjort sina anteckningar till en solfjäder och svalkar sig.

Reinikkas stegmätare visar nästan 9000 steg, men pärsen känns som en halv maraton.

Anette Mellin, Marko Aurelius och Mikko Reinikkia poserar.
Domartrion är mätt och nöjd. Anette Mellin, Marko Aurelius och Mikko Reinikkia poserar. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,tamperrada

Det är dags att sammanfatta dagens upplevelse, men den görs utan redaktör på plats.

Om ett knappt dygn skall de återstående 12 restaurangerna som domarna inte hann med idag provsmakas och få sin bedömning.

I skrivande stund har 35 pintxos godkänts för bedömning och domarna är enhälliga om de fem bästa portionerna.

Tamperradan avslutas fredagen den 18 augusti, men vinnaren offentliggörs först på söndag när också publikens röster har tagit i betaktande.

Biff tartar i restaurang Huber i Tasmmerfors.
Biff tartar med laxrom. Biff tartar i restaurang Huber i Tasmmerfors. Bild: Leo Gammals tapas,Tammerfors,tävlingar,festivaler,pincho,Tapas,Råbiff,huber

Tävlingsresor till Baskien

Du som är intresserad av att veta mer om pintxos kan boka en resa till Baskien och till exempel uppleva the Euskal Herria Pintxo Contest i Hondarribia i oktober.

Tamborradan hålls den 20 januari 2018 i San Sebastian då staden fylls med trumslagare, sång och pintxos.