Hoppa till huvudinnehåll

Sverige satsar 8,1 miljarder extra på försvaret

Svenska militärer vid ett Jas Gripen-plan.
Svenska militärer vid ett Jas Gripen-plan. Bild: Lehtikuva armeer,försvarsmakten,Sveriges försvarsmakt,Sverige,Jas Gripen

Sverige kommer att ge landets försvarsmakt 2,7 miljarder svenska kronor, eller 280 miljoner euro, mer per år fram till 2020.

Sammanlagt handlar det om 8,1 miljarder extra till försvarsbudgeten.

Största delen av pengarna kommer att gå till det militära försvaret, skriver SVT.

Bland annat ska medlen användas till ammunition, fler anställda militärer, övningar, lastbilar och terrängfordon, samt fler soldater som får en grundutbildning genom värnplikt.

Regeringen planerar också att köpa in ett nytt luftvärnssystem.

1,3 miljarder kommer att gå till det civila försvaret.

Försvarsministern: Viktig signal till omvärlden

Beslutet fattades av regeringen i samförstånd med Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist är överenskommelsen en signal om politisk stabilitet och en viktig signal till omvärlden, skriver Sveriges Radio.

- Det är en viktig markering som börjar med en ambition att öka numerären i svensk försvarsmakt och antalet som utbildas med värnplikt, säger Hultqvist.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: AOP/ ERIK SIMANDER Peter Hultqvist,försvarsministrar,Sverige,Hultqvist,Misstroendeförklaring,misstroende

Försvarsdebatten i Sverige har varit livlig de senaste åren och Hultqvist har skyllt nedmonteringen av försvaret på de tidigare borgerliga regeringarna.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är för sin del besviken på uppgörelsen.

- Det här innebär inte att försvaret förstärks på något sätt. Man förstärker bara svarta hål i budgeten. Sverige behöver kraftigt höja försvarsförmågan. Jag är besviken på att man landat i detta, från både Moderaterna och Centerpartiets håll, säger Björklund.

"Inte imponerad"

Försvarsexperten Håkan Edström vid Försvarshögskolan anser också att uppgörelsen inte är tillräcklig för att skapa ett starkt svenskt försvar.

- Jag är inte imponerad. Jag saknar en helhet, säger han och efterlyser "mindre snack om pengar".

- Jag vill höra mindre diskussion om antal miljarder hit och dit, där jag tycker att partierna träter nu, och mer om utformandet av försvarspolitik och säkerhetspolitiken. Jag får en känsla av att det här är populism och förberedelser inför valet, säger Edström.

Svenska försvarsmaktens livgardesbataljon.
Svenska försvarsmaktens livgardesbataljon. Bild: Kim Svensson/Combat Camera/Försvarsmakten beväringar,försvarsmakt. försvarsmakten

Han drar jämförelser med hur svenska försvaret agerade under Kalla kriget.

- Allting hängde logiskt ihop inom ramen för en samlad säkerhetspolitisk och försvarspolitisk doktrin, inklusive militära operativa koncept. Det fanns under Kalla kriget, men lyser med sin frånvaro i dag.

En procent av BNP

Den svenska försvarsbudgeten för i år är 46 miljarder kronor, eller runt 4,8 miljarder euro.

Om man räknar med tilläggsfinansieringen kommer Sverige att lägga runt en procent av landets BNP på försvaret.

I Finland låg försvarets utgifter på 1,3-1,4 procent av bruttonationalprodukten förra året.

Enligt militäralliansen Nato borde försvarsbudgeten i framtiden utgöra 2 procent av BNP. De flesta Natoländer har hittills inte nått det målet.

Källor: SVT, Sveriges Radio, STT-TT, FNB, Regeringskansliet