Hoppa till huvudinnehåll

Den kinesiska mobilrevolutionen är snart här – är du redo?

Alipays logotyp på en telefon framför Finnairs incheckningsdesk.
Kinesiska Alipay är störst i världen på mobilbetalningar, och har tagits i bruk på olika håll i Finland under 2017, bland annat på Finnairs flyg. Alipays logotyp på en telefon framför Finnairs incheckningsdesk. Finnair,Alipay

Kineserna använder mobilen för att göra uppköp, medan vi i Finland fortfarande föredrar bankkort. Men snart är det mobilbetalningens tidevarv, menar experterna.

Först tröttnade vi på plånboken. Mynt blev barlast, sedlar och bankkort kunde förvaras i det nya, stiliga mobilfodralet vi inhandlat för våra sista, surt förvärvade pengar. Svenskarna började febrilt swisha digitala pengar till höger och vänster, medan kontaktösa bankkort gjorde våra uppköp snabba och smärtfria.

Vi hade tagit de första stegen mot ett riktigt, kontantfritt samhälle – inga fler småeuron eller femtiocentar, inte ens på klubben.

Men medan vi stolt paraderar vår anspråkslösa plånbok som förminskats till ett par bankkort högst och en tjuga för nödfall, hade kineserna inlett sin egen revolution.

Kina hoppade över bankkortsfasen nästan helt och hållet. De har nu skapat möjligheten att leva i ett helt kortlöst samhälle – steget efter det kontantlösa.

Pengar
Levande fossil: allt färre betalningar involverar kontanter. Pengar Bild: YLE/Chanette Härus pengar,euro,mynt,slantar

Mobilbetalning har tagit över världens folkrikaste land, och nu väntar samma utveckling Finland, det tror åtminstone experter.

- Från användarnas synvinkel blir allt mycket enklare med mobilbetalning, om du bara behöver ta med dig en sak då du går ut: mobilen.

Det säger Alexander Yin på mobilbetalningsföretaget Epassi, där han är kontaktperson för företagets samarbete med kinesiska branschjätten Alipay.

- Förutom att det ger värde åt användarna så ger det också stora möjligheter till affärer som tar i bruk nya system, som Alipay. Appen registrerar kundens konsumtionsvanor och föreslår liknande alternativ om den befinner sig på ett nytt ställe. Genom rekommendationer kan sedan nya och gamla kunder hitta din butik lättare än tidigare.

Bankkorten försenar utvecklingen

Det låter ju hyfsat bra: bara hemnycklar och mobilen med då du lämnar hemmet, och färdiga förslag till din app om produkter du kunde vara intresserad av! I Kina är det här verklighet, och marknaden uppges vara värd 5 triljoner (!) dollar, över 40 gånger så mycket som den amerikanska för att göra en global jämförelse.

Alipay är världens största mobilbetalningsapp och har gjorts tillgänglig i Finland via ett samarbete med just Alexanders Epassi. Kinesiska turister har varit positivt överraskade av den utvecklingen, vilket i sin tur är bara bra för turistnäringen som redan nu drar in fina summor från kineserna.

kiinalaisia turisteja lounaalla Finlandia Princessalla, kiinalaismies kuvaa handycam videokameralla
Kinesiska turister bidrar frikostigt till den finländska turistnäringen, och genom bekanta mobilbetalningar kan det bli bara bättre. kiinalaisia turisteja lounaalla Finlandia Princessalla, kiinalaismies kuvaa handycam videokameralla Bild: Markku Pitkänen / YLE turism,videokameror,Handycam

I Finland är applikationen ändå liten tills vidare, på en mobilbetalningsmarknad som domineras av danska Mobile Pay och relativt nystartade inhemska motsvarigheter. Dessa är i huvudsak så kallade peer-to-peer system, där person A skickar pengar till person B eller företag C.

Möjligheten till kontaktbetalning, med NFC, är på uppgång i Finland – bland annat inom biljettförsäljningen i huvudstadsregionen och på åtminstone en snabbmatskedja – men orsaken till varför det inte ännu växer i racerfart är samma orsak som varför mobilbetalning över huvud taget inte explosionsartat tagit över i Finland.

- I Kina har kulturspärrar gjort det obekvämt att betala med kort – då kan ju kompisen se hur mycket du spenderar. I Finland har kortkulturen däremot tagits väl emot och cementerat sig som norm, och det behövs inte ännu mobilbetalning i samma utsträckning, förklarar Alexander Yin.

Nya alternativ – ljus framtid?

Men framtiden kommer ändå snart, påpekar vd Mikael Smeds på Maksuturva, ett företag som sköter om betalningstjänster.

- Vi ser en skarp utveckling i branschen: 2005 använde 1% av finländarna mobilen eller pekplattan för att betala för något, de senaste siffrorna var över en tredjedel, säger Mikael.

- Och nu har det kommit in, och fortsätter komma, nya aktörer på marknaden som erbjuder liknande men också olika tjänster.

Mobile Pay introducerades redan julen 2013 och har i dagsläget runt en halv miljon användare i Finland, medan nyare, inhemska alternativ som Siirto – ett samarbete mellan uttagsautomat-företaget Automatia Pankkiautomaatit och fyra stora banker – eller globala jättar som Mastercard med sin Masterpass-app har inlett friskt.

Dessutom har IT-jättarna sina egna program: Google Wallet funkar med bankkort i Finland medan Apple Pay lanserar sin tjänst ordentligt ännu det här året.

Du bestämmer

Många frågetecken finns ändå kring mobilbetalningar. Är det tillräckligt säkert? Skyddas våra privatliv om en applikation läser av alla mina köp? Och, den största frågan, behöver vi verkligen skrota ett välfungerande kort och bara använda mobilen?

Svaren på alla tre frågor beror mycket på användaren som person – hur mycket skyddar du ditt privatliv i nuläget, hur noggrann är du med säkerheten? Mikael Smeds menar att utvecklingen i allra högsta grad beror på användarkulturen.

- Ofta tas nya betalningssätt i bruk först då trycket från konsumenterna blir tillräckligt stort. Vi tror på att mobilbetalning blir allt vanligare, men det är användarna som avgör vilka system som tas i bruk när.