Hoppa till huvudinnehåll

I Nedervetil har David blivit Goljat: "Vi ska älska läget"

Chelsy Swackhamer en av nyckelspelarna för IK Myran i division ett.
Amerikanska Chelsy Swackhamer en av nyckelspelarna för IK Myran i division ett. Chelsy Swackhamer en av nyckelspelarna för IK Myran i division ett. Bild: Yle/Antti Koivukangas fotboll,chelsy swackhamer

IK Myran hämtar alltjämt kraft och energi från att vara en liten förening från en liten ort i ett stort sammanhang. Men när laget nu toppar damernas division ett inför den sista tredjedelen i serien medger tränaren Magnus Slotte att byns stolthet bildligt talat gått från David till Goljat.

Med 14 omgångar spelade av division ett för damer toppas tabellen av IK Myran. Serieledningen är i och för sig delad, när både TiPS från Vanda och Vasa IFK har samma antal poäng.

Skylt i Nedervetil berättar när Myran spelar sina matcher.
Skylten som välkomnar gäster till Nedervetil. Skylt i Nedervetil berättar när Myran spelar sina matcher. Bild: Yle/Antti Koivukangas skyltar,Nedervetil

Det oaktat är det pole position som gäller inför helgens toppmöte mot just TiPS.

– Det är ingen måstematch, men det kan helt klart visa vägen för resten av säsongen om vi kan plocka en seger också i den här matchen. Vi möter ett ungt och skickligt lag som också siktar på att stiga, det kommer att bli intressant. Jag brukar säga att vi vill ha det här läget, nu gäller det att älska läget, säger tränaren Magnus Slotte till Yle Sporten inför en kvällsträning vid Idrottsplanen i Nedervetil.

Magnus Slotte leder en träning för IK Myran.
Magnus Slotte älskar läget Myran hamnat i. Magnus Slotte leder en träning för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Sakta men säkert dyker spelarna upp till träningen från olika håll i kommunen. På träningen deltar ett drygt dussin spelare. Intensiteten är hög och stämningen god.

– Vi har inte världens bredaste trupp, vi bör nog undvika sjukdom och skador för att allting ska fungera. Vi har spelare på bänken som är redo att kliva in, men vi har helt klart en stark startelva som fungerat bra de senaste matcherna då vi fått vara skadefria, berättar lagkapten Annika Grundvall.

Trög start, bättre flyt nu

IK Myran inledde säsongen knackigt men har vunnit sex av sina sju senaste matcher. De inledande svårigheterna hade sina förklaringar.

Annika Grundvall tar emot en passning för IK Myran.
Lagkaptenen Maria Grundvall på träning. Annika Grundvall tar emot en passning för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

– Vi hade en del nya spelare och det tar en tid för laget att spela in sig och bli bekanta med varandra. Vi hade också ett nytt spelsystem som vi sedermera bytte ut, vilket också gjort att det rullat på bättre. En del skador och sjukdomar gjorde också truppen tunn och det skapar snabbt problem, medger Grundvall.

IK Myran har av tradition en tanke om att truppen ska byggas upp av spelare från de egna kommunen (Kronoby), men sen en längre tid har den absoluta spetskompetensen hämtats från utlandet.

I årets IK Myran är det duon Chelsy Swackhamer - Allie Stephenson som utgjort de offensiva fyrverkerierna.

Allie Stephenson och Chelsy Swackhamer på Myrans träning.
Stephenson och Swackhamer goda för 25 mål i serien. Allie Stephenson och Chelsy Swackhamer på Myrans träning. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Tränaren Magnus Slotte beskriver duon som väldigt olika.
Swackhamer är den hårt jobbande centerforwarden med stor roll i både det offensiva spelet och den defensiva pressen som Myran med sin aktiva spelstil sätter in direkt man tappar bollen.

Allie Stephenson är artisten.

– Hon kan verka lite loj, men när hon har bollen är hon en av hela Ettans, om inte ligans farligaste spelare. Det bevisar de 17 mål hon gjort redan nu, slår Slotte fast.

Annika Grundvall är full av beundran för den amerikanska duon som Myran lockat till Nedervetil.

– De tillför nog en hel del, det räcker med att kolla på antalet mål och assist de bidrar med för att se hur stor betydelse de har för vårt lag. I vår region har vi inte alltid tillräckligt med tjejer som är redo att satsa så hårt på fotbollen att vi skulle få den jämna och breda trupp man behöver för att klara sig. Vi skulle nog klara oss i serien, men vi skulle ligga längre ner utan Allie och Chelsy, säger Grundvall.

Chelsy Swackhamer och Allie Stephenson.
Swackhamer och Stephenson står för målproduktikonen i IK Myran. Chelsy Swackhamer och Allie Stephenson. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,allie stephenson

Tufft i Finland

Både Swackhamer och Stephenson har rötterna i amerikansk collegefotboll. För den 24-åriga Swackhamer, som gör sin andra säsong i Nedervetil, är skillnaden i spelet stor.

– Försvarsspelet här är betydligt mer fysiskt än i college i USA. Det finns ingen chans att få några gratisberöringar innan någon smäller in i dig. Det har utvecklat mitt spel med boll massor och dessutom fört mig i en mer kreativ riktning i spelet utan boll, berättar Swackhamer.

Swackhamer (8 mål) och Stephenson (17 mål) kan vara guld värda för IK Myran när slutrakan i serien hägrar.

Spelprogrammet bjuder för Myrans del på en hel del matcher mot mitten- och bottenlag, men i nästa match väntar TiPS och i säsongens sista match Vasa IFK.

Chelsy Swackhamer spelar fotboll för IK Myran.
Swackhamer i samtal med Annika Grundvall. Chelsy Swackhamer spelar fotboll för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,chelsy swackhamer

En orsak till att Swackhamer återvände till Nedervetil var att hon kände att någonting blev ogjort.

Också ifjol var Myran involverade i tätstriden, men tappade sist och slutligen farten och initiativet.

– Det körde igång otroligt bra ifjol, målet var högt uppsatt men det lyckades vi inte nå och det är också en delorsak till att jag är tillbaka här nu för en andra säsong. Vi siktar på att stiga till ligan och även om det blev besvikelse i slutet på fjolåret har vi varit starka denna säsong och det tänker vi fortsätta med, slår Swackhamer fast.

I division ett för damer stiger seriesegraren direkt till Damligan medan tvåan kvalar mot motstånd uppifrån.

David har blivit Goljat

IK Myran (grundad 1921) är en anrik förening med bred verksamhet och engagemanget kring det gulklädda laget i byn är stort.

I ett större sammanhang är den lilla föreningen från Nedervetil en uppstickare i fotbolls-Finland, och den konstellationen har man också utnyttjat som en fördel.

– Det är ofta enklare att slå ur underläge, för då vet man att förväntningarna på en inte är så stora. Man bara går in och kör och hoppas kunna komma ut på andra sidan med ett lyckat resultat. Man tycker däremot att det skulle vara slut på underskattningen av oss vid det här laget, tabellen visar vad vi klarar av och det har den gjort i några år nu, funderar lagkapten Annika Grundvall.

Bild från Idrottsplan i Nedervetil.
IK Myran spelar sina hemmamatcher på Idrottsplan i Nedervetil. Bild från Idrottsplan i Nedervetil. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Hon får medhåll av tränaren Magnus Slotte.

– Det är klart, då en stadslag kommer från Helsingfors hit till Nedervetil, trots att vi är ett bra lag, så hämtar vi kraft från att just vi ska slå ”Helsingforssarna”. Det är självklart, säger Slotte och fortsätter.

Återstående program för topplagen i Division Ett

IK Myran
19.8 IK Myran - TiPS
26.8 IK Myran - RoPS
2.9 TPV - IK Myran
10.9 IK Myran - KuFu98
16.9 PKKU - IK Myran
24.9 IK Myran - MPS
30.9 NiceFutis - IK Myran
8.10 IK Myran - Vasa IFK

TiPS
19.8 IK Myran - TiPS
26.8 FC United - TiPS
2.9 TiPS - HPS
9.9 TuWe - TiPS
16.9 RoPS - TiPS
23.9 TiPS - TPV
30.9 KuFu98 - TiPS
8.10 TiPS - PKKU

Vasa IFK
19.8 RoPS - Vasa IFK
26.8 Vasa IFK - TPV
2.9 KuFu98 - Vasa IFK
10.9 Vasa IFK - PKKU
16.9 MPS - Vasa IFK
23.9 Vasa IFK - NiceFutis
30.9 Vasa IFK - TuWe
8.10 IK Myran - Vasa IFK

– Det som kanske har ändrats inför i år är att vi har gått ut med att vi har ett helt annat mål, nu ska vi vara ett av de bättre lagen i serien. Jag vet inte om man kan säga att vi längre har den där David-stämpeln över oss, jag skulle säga att flera lag i serien numera är ute för att slå oss, säger Slotte.

IK Myrans logo på en jacka.
IK Myran grundades 1921. IK Myrans logo på en jacka. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Läs också

Nyligen publicerat - Sport