Hoppa till huvudinnehåll

Matglädje i Houtskär - sälkött, cirkus och läcker skräpfisk

matglädje i Houtskär.
matglädje i Houtskär. Bild: Matglädje. matglädje

På lördag är det dags för Matglädje i Houtskär. Det är tredje gången evenemanget ordnas och i år ska gästerna bland annat få smaka på sälkött.

- Det är meningen att alla som vill ska få provsmaka. Sälen var lite svårfångad då det blåst mycket men i helgen blev den skjuten och den är nu rensad och färdig i kylskåpet, berättar arrangör Therese Skaag.

Sälköttet måste testas för att det ska vara tillåtet att bjuda på det.

- Jag fick just reda på att allting är okej med de här proverna man måste ta, så nu vet vi med säkerhet att vi kan bjuda på sälkött i helgen.

Folkvimmel på evenemanget Matglädje i Houtskär.
Folkvimmel på evenemanget Matglädje i Houtskär. Bild: Matglädje matglädje

Förutom sälkött finns det också mycket annat att smaka på, till exempel läckerheter tillredda av så kallad skräpfisk. I år gästas Matglädje av svenska stjärnkocken Nils Molinder, känd för sina framgångsrika restauranger och framträdanden i tv-programmet Kockarnas kamp. Också i Houtskär blir det en kocktävling då Molinder tävlar mot en ännu hemlig mästerkock i en lekfull kamp.

På smakgatan hittas närproducerade läckerheter och också hantverkare är på plats med sina alster.

Traktorkavalkad i Houtskär i samband med matglädje.
Traktorkavalkad i Houtskär i samband med matglädje. Bild: Matglädje matglädje

Allt program är inte matrelaterat. Traktorkavalkaden visar upp traktorer och redskap från då och nu, Art Teatro uppträder med cirkus och på eftermiddagen kan man prova skjuta med en jaktsimulator. Till dagen hör också musik och hela evenemanget avslutas med skärgårdsdans i Vesterlid.

Programmet kör i gång klockan 11 på lördag. Busstransport ordnas från Åbo och Pargas.