Hoppa till huvudinnehåll

Också Kvinnokliniken har problem med inneluften - Barnmorskeinstitutet stänger i höst

Spädbarnsfötter i en spjälsäng
Kvinnokliniken. Spädbarnsfötter i en spjälsäng Bild: vierdrie/stock.xchng nyfödda,Baby,fötterna,födsel,bb

När Barnmorskeinstitutets sjukhus stängs i höst blir Kvinnokliniken det enda förlossningssjukhuset i Helsingfors. Nu larmar personalen om att inomhusluften också där är dålig.

I våras fattades beslut om att Barnmorskeinstitutets sjukhus måste stänga sin förlossningsavdelning på grund av problem med inomhusluften.

En rapport från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt visar att också Kvinnokliniken har problem med inneluften. A-flygelns tredje våning nämns som ett utrymme med akuta problem.

Barnmorskan Mariette Pontán.
Barnmorskan Mariette Pontán har jobbat på Kvinnokliniken sedan i våras. Barnmorskan Mariette Pontán. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn barnmorska,föda,förlossning,mariette pontán

Personalen på Kvinnokliniken har känt av den dåliga inomhusluften.

- Det är flera som har astma och problem med andningsvägarna. Många får eksem och huden kliar. Det är flera som har neurologiska problem också. En konstig känsla inne i huvudet, och det att musklerna rycker. Ledproblem är det flera som också lider av, säger barnmorskan Mariette Pontán.

Pontán har jobbat på Kvinnokliniken sedan mars 2017. Före det jobbade hon på Barnmorskeinstitutets sjukhus.

Hon har själv fått symptom av inomhusluften i byggnaderna. Det började med att hon var förkyld oftare.

- Jag har nu fått astmadiagnos och är på den vägen att det håller på att utredas om det beror på jobbet eller inte.

Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken
I maj 2017 reparerades en vattenskada på Kvinnokliniken. Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken Bild: Yle/Marga Sandström vattenskada på kvinnokliniken

Enligt Mariette Pontán lider också patienterna av den dåliga luften. Störst har problemen varit i den orenoverade delen av Kvinnokliniken.

- Men det finns också personal som inte kan jobba i de nyrenoverade utrymmena, säger Pontán.

Kvinnokliniken i Helsingfors.
Kvinnokliniken. Kvinnokliniken i Helsingfors. Helsingfors,sjukvårdsdistrikt,kvinnokliniken

Kvinnokliniken fick en splitterny förlossningssal i mars.

- I den nyrenoverade förlossningssalen på Kvinnokliniken kan det finnas byggdamm, som det finns i nya fastigheter - det är en möjlighet, men vi vet inte säkert, säger sektorchef Seppo Heinonen på HNS.

HNS: mera information om inneluften på kommande

På Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger man att en rapport om inomhusluften ska bli klar inkommande vecka, och då informeras personalen.

- På HNS har vi ett tiotal barnmorskor som haft långa sjukledigheter på grund av symptom som beror på dålig inneluft. Vi har hittat vikarier som sköter deras jobb.

Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken
Kvinnoklinikens källare hade en fuktskada i våras. Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken Bild: Yle/Marga Sandström fuktskada i kvinnokliniken

Personer som inte har kunnat jobba på Barnmorskeinstitutets sjukhus har placerats om.

- Enligt min uppfattning är det en rätt så liten grupp som fått symptom av inneluften, vi har möjlighet att placera om dem. I början av nästa år får vi nya utrymmen i Esbo sjukhus, säger Heinonen.

Personalen ska informeras om inneluftsproblemen på Kvinnokliniken den 22.8.

Enligt Seppo Heinonen ska Kvinnokliniken inte behöva stängas. Huset renoveras fortlöpande, badrum förnyas och ventilationen ska effektiveras.

- Med små åtgärder borde vi få läget i ordning. Dessutom har vi planer på att utlokalisera en del av verksamheten såsom patienthotell, säger Heinonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen