Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Hagman: Hur talar man om för sin son att han ska dö?

Patrik Hagman.
Patrik Hagman. Patrik Hagman,vegas sommarpratare 2017

Patrik Hagman från Åbo miste sin son i cancer och kort därefter sin fru i en stroke. I ett starkt och insiktsfullt sommarprat berättar han om det här och hur han har gått vidare i livet. Det är också en sällsam berättelse, där insikten är att tålamod, vänlighet och omtanke hör till ett gott liv.

Patrik Hagman är teolog och författare i Åbo. Han var gift och hade en son. Men hela livet förändrades från den dag som han fick beskedet att Joels återkommande illamående inte berodde på en lätt hjärnskakning utan cancer.

- Den här gången kom inte döden alls som en befriare, utan som en chock, en oväntad smäll rakt i ansiktet.

Att gråta tillsammans med en annan människa hör till det vackraste som finns. Att gråta ensam är bara sorgligt.― Patrik Hagman

Nya prövningar

Prövningarna var tyvärr inte över. Patriks fru Kika fick en stroke och från den ena dagen till den andra var även hon borta.

- Dagarna efter att Kika gått bort frågade jag mig själv vem jag nu var. Om jag inte längre är Joels pappa, Kikas man, finns det då någonting alls som gör mig till mig?

Frågor och valmöjligheter

Istället för att fundera på det meningslösa i tillvaron vände Patrik sorgen till tacksamhet. Sorgen blir då en påminnelse om den kärlek och glädje som man fått dela.

Den viktigaste dygden när vi möter sjukdom och död, tror jag är tacksamheten. Givetvis inte så att jag skulle försöka vara tacksam över Joels tumör eller Kikas stroke. Jag menar tacksamhet för allt det andra som också finns i livet. Så mycket hänger på att vi när mörkret väller in i livet, förmår se ljusglimtarna. Det är det som hjälper oss navigera vidare.― Patrik Hagman

Tröst

Vad ska man säga åt den som förlorat någon älskad människa? Patriks erfarenhet är att man gärna kan säga ”Deltar i sorgen” eller använda någon liknande fras.

- Det bästa man kan säga är: ”Finns det något jag kan hjälpa dig med?”. Det kräver förstås lite av en, man kan ju få till svar att det faktiskt finns något man kunde hjälpa med. Men så är det att vara människa.

Patrik Hagman sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Om sina erfarenheter och tankar om sorg skriver han i en bok som utkommer i höst.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Patriks sommarprat.

 • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

  Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

  En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

 • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

  Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

  Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Pianisten som älskas av diktatorer

  Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

 • Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

  90% av världens jordbävningar äger rum här.

  Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.

 • Skilsmässans minsta glöms lätt bort

  Det är inte bara paret som sörjer en skilsmässa.

  En skilsmässa är aldrig lätt men ibland kan det bli onödigt knepigt, speciellt för de små. Kampanjen Se Mej vill sprida ljus på hur barnen uppfattar det hela.

 • Har du prövat på alternativ medicin?

  Det finns inga nationella krav på alternativ vård.

  Akupunktur, zonterapi, homeopati, atlasprofylax, bioresonans. Listan på alternativa vårdformer är lång, de här exemplen är bara en del av det som står till buds idag vid sidan av skolmedicinen. Har du använt dig av alternativ medicin?

 • Teaterrecension: Piaf ända ut i fingerspetsarna

  Imponerande musikdrama om Edith Piafs liv.

  Åbo Svenska Teaters storsatsning Piaf - jag ångrar ingenting är en pjäs som berör, skakar om och bjuder på grandiosa musikaliska uppträdanden. Ibland är det närapå skrämmande hur väl Emma Klingenberg tar sig an rollen som Edith Piaf, skriver Svenska Yles recensent Lotta Green.

 • Teaterrecension: Fullt ös i skogen när Finland firar 100 år

  Koivu ja tähti är en brokig kavalkad över vårt land.

  Nationalteaterns jubileumsuppsättning Koivu ja tähti bjuder på en mångfasetterad mosaik över Finland. En tokrolig, mytisk men också allvarlig bild av nationen målas upp i rasande takt. Tre teatertimmar flyger fram i historiska och samtida tecken, skriver Svenska Yles recensent Maria Lindh-Hindsberg.