Hoppa till huvudinnehåll

Saudiarabien öppnar gränsen till Qatar under högtid

Indisk muslim ber i närheten av Kaaba
Indisk muslim ber i närheten av Kaba i Mecka under hajj. Indisk muslim ber i närheten av Kaaba Bild: EPA/ Alaah Badarneh mecca

Saudiarabien kommer att tillfälligt öppna sin gräns mot Qatar under den årliga muslimska vallfärdshögtiden hajj. Kung Salman har beordrat att qatarierna ska flygas till Saudiarabien på hans bekostnad.

Beslutet att låta qatarierna vallfärda till Mecka under högtiden hajj kom efter att Saudiarabien träffade ett sändebud från Doha för första gången sedan Saudiarabien och fyra grannländer bröt förbindelserna med Qatar i juni.

Qatarierna kommer inte att behöva skaffa elektroniska inresetillstånd under hajj.

Dessutom har kung Salman har skickat alla landets privatplan till Doha och beordrat att qatarierna som vallfärdar till Mecka ska flygas till Saudiarabien på hans bekostnad.

För en månad sedan uppgav Saudiarabien att qatarier har rätt att ta sig till Mecka under hajj men bara på vissa villkor.

Några personer vilar på gatan under hajj.
Några personer vilar under hajj. Högtiden har flera gånger kantats av tragedier. År 2015 dog 1600 människor i tumult. Några personer vilar på gatan under hajj. Bild: FAZRY ISMAIL Hajj,Mekka,pilgrimsfärder,mecka

Inte en förbättring

Med Saudiarabien i spetsen beskyller Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten Qatar för att stödja terrorism genom att finansiera grupper som Muslimska brödraskapet, IS och iranstödda shiamiliser.

Länderna har brutit alla förbindelser med Qatar och infört ekonomiska sanktioner mot landet som är ett av världens rikaste sett till BNP per invånare.

Experter menar att Saudiarabiens beslut om att tillfälligt öppna gränsen inte ska ses som ett genombrott i relationen mellan länderna, utan som en gest av välvilja mot det qatariska folket.

Högtiden hajj infaller i år i början av september. Varje muslim som kan uppbringa medel ska minst en gång under sin livstid delta i pilgrimsvandringen.

I fjol deltog över 1,8 muslimer i hajj.

Muslimer "stenar djävulen" som är en av ritualerna under högtiden.
Att "stena djävulen" är en av ritualerna under högtiden. Muslimer "stenar djävulen" som är en av ritualerna under högtiden. Bild: FAZRY ISMAIL Mekka,Hajj

Källor: AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes